друкувати


ВІЛ-позитивних лікуватимуть за державний кошт

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-26 01:26:17
За законодавством України усі громадяни повинні отримувати безкоштовне та якісне лікування. Проте кожен із нас знає, що це далеко не так. Минулого року Глобальний фонд перестав фінансувати закупівлі АРВ-препаратів для 6 тис. ВІЛ-позитивних українців. Усі витрати тепер лягли на плечі держави.

У 2002 році Україна звернулась за допомогою до Глобального фонду боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією. У зв’язку з епідемією нашій державі надали не тільки медикаментозну допомогу. Вивчивши ситуацію Глобальний фонд вирішив вділити фінансову підтримку у розмірі 92 млн. доларів США терміном на п’ять років. За цей час наша держава повинна була виконати певні зобов’язання перед такою організацією, але звісно п’ять років для нас виявилось замало. Народні обранці забувши про зобов’язання не прийняли відповідних законів у фармацевтичній сфері та охороні здоров’я.

Дороговартісні препарати для ВІЛ-позитивних людей держава не закуповувала самостійно, фінансування надавали різноманітні міжнародні фонди. На Прикарпатті антитетровірусні терапію (АРВ-терапія) приймають 87 чоловік ВІЛ-інфікованих осіб. Якщо простіше, то це препарати, що допомагають підтримувати імунну систему пацієнта, курс лікування для кожного призначається індивідуально в залежності від стадії розвитку хвороби.

Глобальний фонд, що фінансував левову частку закупівлі необхідних препаратів для ВІЛ-позитивних людей припинить часткове надання коштів з 1 жовтня цього року. ВІЛ-інфіковані, що до цього часу отримували АРВ-террапію тепер одержуватимуть ліки від держави. – Була домовленість між Україною та Глобальним фондом, що до певного часу фонд покриватиме більшу частку витрат. З жовтня Глобальний фонд покриватиме тільки витрати тих людей кому АРВ-терапія знадобиться позачергово, - розповідає представник "Всеукраїнської мережі ЛЖВ" в Івано-Франківську Віктор Каратов. – Можуть виникнути певні проблеми із ціновою політикою. Чомусь наша держава завжди закуповує необхідні ліки за підвищеною ціною. Ухвалює рішення тендерний комітет. У нас також відсутні лабораторії перевірки усіх ліків, що надходять на територію України. Тобто визначити частку крейди у препараті, і скільки справді якихось інших речовин там, не можливо. Побічні ефекти ліків часто визначають за запитом пацієнта, тоді складають акт.

За участі "Всеукраїнської мережі ЛЖВ" організована робота чотирьох регіональних ресурсних центрів з організації дистанційної правової допомоги для людей, що живуть з ВІЛ. Івано-Франківське представництво мережі знаходиться на базі фонду "Солідарність". За два останні місяці у місті надано безкоштовну юридичну консультацію близько півсотні особам.

Кількість нових випадків ВІЛ-інфікування в Івано-Франківській області щороку зростає. Переважно це молоді люди, які ще не досягли 30-річного віку. За останній рік кількість інфікованих через вживання ін’єкційних наркотиків помітно зменшилась, натомість зростає інфікування статевим шляхом та від матері до дитини.

Сьогодні в обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, знаходиться під спостереженням три десятка дітей народжених ВІЛ-інфікованими матерями. У десятьох з них ВІЛ-статус підтвердився на першому році життя. Якщо у немовляти, якому виповнилось 18 місяців не виявлено клітин вірусу імунодефіциту людини, то воно цілком здорове. Далі не потребує спеціального лікування та догляду. Сумно, але вже троє дітей на Івано-Франківщині знаходяться у стадії СНІД. Всього на Прикарпатті проживає 875 осіб з ВІЛ, одинадцять з них іноземці, 87 з інших міст України.

Головною функцією юридичного відділу є відстеження та захист порушених прав та інтересів ВІЛ-позитивних людей. Головною проблемою в діяльності юридичної служби Мережі ЛЖВ є безвір'я хворих на ВІЛ/СНІД у відновленні своїх порушених прав та страх розголошення свого діагнозу. Не зважаючи на це, до юридичного відділу ВБО "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" за допомогою та консультацією звертається велика кількість ВІЛ-позитивних людей з різних регіонів України. Більшість з них скаржаться на порушення їхніх прав та просять допомоги та захисту.

Основний вид порушень - це порушення з боку медичних працівників. Найпоширенішими є: розголошення відомостей про ВІЛ-позитивний статус (розголошення діагнозу), ненадання медичної допомоги та недбале ставлення до виконання своїх обов'язків. Наприклад, в Івано-Франківську ВІЛ-позитивну дитину не хотіли приймати до школи, бо директор навчального закладу "випадково" дізнався діагноз першачка. – За кілька днів у яку школу ми б не пішли усі знали, що моя дитина не така як інші, - обурено розповідає родичка ВІЛ-позитивної дитини. – Директори та завучі кількох шкіл мотивували свої відмови надзвичайною елітністю навчального закладу. Вони говорили "розумієте у нас вчаться діти впливових батьків, а якщо хто дізнається".

Під час опитування мережі більше ніж дві третини хворих на ВІЛ/СНІД в Україні потерпали чи потерпають від порушення їхніх прав на отримання медичної допомоги. Порушення в галузі медицини стосуються як дорослих, так і дітей.

Ускладнює становище хворих на ВІЛ-інфекцію та СНІД відсутність у більшості областей України спеціалізованих лікарень для дорослих та дітей, недостатність лікарських препаратів та лікарів, які спеціалізуються на цій проблемі.

6 тис. ВІЛ-інфікованих хворих, що приймають АРВ-терапію незабаром можуть стикнутись із ще однією проблемою, наголосив Віктор Каратов, нерегулярність поставки ліків з боку держави. Це питання є дуже важливим, бо якщо протягом двох діб хворий не отримає медикаменти, лікування можна вважати марним, розповідає завідувач амбулаторно-клінічного відділу обласного СНІД-центру Марія Федорів. – Тільки на АРВ-препарати для Івано-Франківської області цього року було виділено десь 700 тис. гривень, - каже пані Федорів. – З наступного року витрати зростуть.

Незважаючи на тенденцію зростання захворюваності ВІЛ/СНІД, в Івано-Франківську середньостатистичний показник кількості ВІЛ-позитивних залишається менший від загальноукраїнського.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі