друкувати


Польоти українських літаків в Європу можуть заборонити

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-25 04:58:57
Більше 40 українських авіаперевізників, зокрема "АероСвіт", потрапили до міжнародного переліку авіакомпаній, яким з 2012 року можуть бути заборонені польоти на території Євросоюзу через введення нових екологічних норм. Євросоюз оприлюднив список із 4 тисяч авіакомпаній, з яких понад 40 українських, що мають до 2012 року скоротити обсяги викидів вуглекислого газу.

Всього у переліку, опублікованому "Офіційною газетою Європейського Союзу", - близько 4 тисяч авіакомпаній та виробників літаків з усіх континентів, у тому найбільші авіаперевізники Європи, США, Росії. У списку є такі гіганти як Lufthansa, Alitalia, KLM, Emirates, US Airways, United.

Директива називає компанії, що конструюють повітряний транспорт, зокрема Airbus та Київський авіаційний завод, а також сотні операторів приватних літаків, ВМФ США та військово-повітряні сили таких країн, як Ізраїль і Росія.

Від підприємств, які увійшли до списку, Брюссель вимагає знизити викиди CO2 до визначеного рівня – на 3% до 2012 року та на 5% до 2013 року. В іншому разі проти них будуть задіяні певні ембарго або екологічні штрафи, аж до заборони на польоти територією Євросоюзу.

Речниця ЄС Катаріна фон Шнурбайн заявила, що рішення долучити авіаційну галузь до процесу зниження шкідливих викидів було ухвалено 2008 року. Цей перелік є наступним кроком з втілення плану. До січня 2010 року ще є час для того, щоб представити план нагляду за дотриманням екологічних стандартів.

Європейський союз планує запровадити схему, згідно з якою компанії отримають можливість купувати на європейському ринку права на шкідливі емісії або ж інвестувати в розвиток екологічно чистих систем.

У загальному обсягу викидів Європейського союзу, що забруднюють атмосферу, частка авіації становить лише 3%, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі