друкувати


Росія: "УНА-УНСО і і українська армія воювали на боці Грузії". УНА-УНСО: "На жаль, нас там не було".

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-25 03:44:09
Українські військові та члени УНА-УНСО воювали на боці Грузії під час конфлікту в Південній Осетії, заявив офіційний представник слідчого комітету при прокуратурі РФ Володимир Маркін.

"В ході розслідування кримінальної справи за фактами геноциду та масових вбивств громадян РФ на території Південної Осетії отримані і задокументовані неспростовні докази участі на стороні грузинських збройних формувань представників української націоналістичної організації УНА-УНСО", - сказав він.

За словами Маркіна, у рамках розслідування кримінальної справи отримано інформацію про те, що на стороні грузинських збройних формувань в збройній агресії проти Південної Осетії "брали участь військовослужбовці регулярних військових підрозділів Міноборони України".

"Також не менш 200 членів УНА-УНСО, в тому числі за прізвищами Шаповал, Кучеренко, Шевченко, Матвеюк, Желтокінь", - зазначив представник СКП.

Маркін відзначив, що в ході слідства в приміщеннях центру "Антитерор" МВС грузинського анклаву, розташованого на території села Ачабеті Цхинвальського району, було виявлено польову форму, особисті речі, фотографії та інші документи "бійців української націоналістичної організації, а також бойові накази керівництва МВС анклаву про закріплення автотранспорту за представниками УНА-УНСО".

Крім того, повідомив Маркін, в ході операції з примусу Грузії до миру були захоплені зенітно-ракетні комплекси "БУК-М" і "ОСА-АКА", що мають українське маркування.

Він підкреслив, що для з'ясування всіх обставин участі представників УНА-УНСО і представників збройних сил України на стороні грузинських збройних формувань СКП РФ був направлений відповідний запит про правову допомогу в компетентні органи України, "відповідь на який з вини української сторони дотепер не отримано" .

У свою чергу, в УНА-УНСО не мають наміру коментувати цю інформацію. "На жаль, у грузино-російській війні загони УНА-УНСО і окремі члени організації не брали участі", - сказав заступник голови УНА-УНСО Микола Карпюк. Він підкреслив, що подібні заяви лунали вже неодноразово і не знайшли доказів.

У той же час Генштаб заперечує участь українських збройних сил у південноосетинському конфлікті, заявив начальник прес-служби Генштабу Сергій Кузьмин. "Це пропаганда. Наших військових частин там не було", - сказав Кузьмин, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі