друкувати


А чим для вас є національний прапор?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-22 03:03:54
З давніх-давен наші пращури ідентифікували себе як нація за допомогою прапора. Історія синьо-жовтого стягу розпочинається ще у ХІІІ ст. Походить він від герба Галицько-Волинського князівства - золотого лева в синьому полі.

До ХVІІІ ст. українці використовували різноколірні прапори, тому що допомагаючи тому чи іншому монархові, виступали з чужими стягами і вони зазвичай і залишалися в козаків. Крім того, кожне місто мало свій символ. Пізніше по всій сучасній території України поширилася синьо-жовта кольорова гамма. Значення цих кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символ праці і достатку.

Весь час український народ був під гнітом поневолювачів і вся історія нашої держави – це приклад боротьби за свою незалежність. Прапор допомагав людям підтримувати силу духу і, знаючи це, в радянські часи купити тканину цих кольорів було неможливо, тому що влада подбала про викорінення українських вольностей. Під страхом смерті відважні чоловіки та жінки шили прапори з синього та жовтого одягу та вішали їх на сільських, міських радах. Цей шматок тканини пробуджував в людях відчуття патріотизму, тому що з молоком матері передалося вічне прагнення до свободи.

24 липня 1990 року, на флагшток перед будівлею Київської мерії був піднятий синьо-жовтий прапор, освячений у Софіївському соборі владикою Володимиром і настоятелем храму Бориса і Гліба Української автокефальної церкви отцем Юрієм. З 1992 року він став офіційним атребутом держави. Лише з 2004 року ми почали святкувати День прапора на державному рівні.

Цієї неділі після богослужінь в церквах о 13 год на Вічевому майдані буде урочисто піднято Державний Прапор України за участю міської влади та небайдужих громадян.

Цього ж дня традиційно в Києві пройдуть урочистості за участі Президента України. Він буде вручати паспорти юним громадянам, яким в цей день виповниться 16 років.

Додаток.

Офіційні документи:

Постанова Верховної Ради України про Державний прапор України

Верховна Рада України постановляє:

Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Голова Верховної Ради України І.ПЛЮЩ
м. Київ, 28 січня 1992 року
N 2067-XII

Стаття 20 Конституції України

Державними символами України є Державний прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Указ Президента України

Про День Державного Прапора України

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів Українип о с т а н о в л я ю :
1. Установити в Україні День Державного Прапора України, який відзначати щорічно 23 серпня.
2. Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити здійснення комплексу заходів щодо святкування Дня Державного Прапора України.

Президент України Л.КУЧМА
м. Київ, 23 серпня 2004 року
N 987/2004



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі