друкувати


Пустіть дітей до школи!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-22 01:18:45
У постраждалому від повені селі Устечко уроки хоч бери та проводь просто неба Мальовниче наддністрянське село Устечко Заліщицького району Тернопільської області ще й досі зализує рани від минулорічної повені.

Підтопило там і шкільні будівлі, зокрема корпус через дорогу від головного, де навчалися молодші школярі, та котельню. Коли ж відразу після стихійного лиха в Устечку побував Президент України Віктор Ющенко й оглянув головний корпус школи, якому вже понад... півтори сотні (!) років, то його розпорядження було однозначним: провести капітальний ремонт цього корпусу, а підтоплену будівлю демонтувати, натомість - добудувати нову, зі спортивним залом та їдальнею.

Коли наприкінці минулорічного вересня авторка цих рядків приїхала в село, капітальний ремонт головного корпусу йшов повним ходом, а поряд уже починали зводити нову будівлю для молодших класів. Директор школи Надія Андрощук із радістю розповіла тоді, що навчальному закладу виділено понад шість із половиною мільйонів гривень, і велика частина коштів уже є на рахунку. "Я просто щаслива, що незабаром наші діти матимуть нарешті найкращі умови для навчання. І новий просторий спортзал, і повноцінно обладнані кабінети хімії та фізики. Нам просто пощастило, бо інакше б школа й далі занепадала!" У селі за навчальний заклад тоді раділи всі, повторюючи, що справді нема лиха без добра. Але раділи, виявляється, передчасно...

Кілька днів тому до редакції надійшов колективний лист від жителів Устечка. "Наше звернення - це крик про допомогу! - пишуть мешканці села. - Адже для дітей та всього викладацького складу 1 вересня розпочнеться просто неба в недобудованому навчальному корпусі без даху над головою!.." Зв’язавшись телефоном із керівництвом школи, я дізналася, що така перспектива справді "всміхається" учням та вчителям. Із восьми виділених торік на школу мільйонів було одержано лише три з половиною, до того ж кошти надійшли восени. Звісно, тоді до холодів багато чого запланованого зробити не встигли. Сподівалися доотримати гроші й закінчити все впродовж цьогорічних літніх канікул. У тому, що кошти виділені й будуть одержані до 15 липня, запевняли представники і районної влади, й обласної.

У школі терпляче чекали, але... грошей не отримали й досі. Відтак усього за десять днів до початку нового навчального року добудова для наймолодших школяриків стоїть без даху, а старий головний корпус - непоштукатурений і без сходів та ґанку (старі було зруйновано під час реконструкції). Звісно, що в такому вигляді комісія з районного відділу освіти, яка перевіряла нещодавно готовність навчальних закладів до 1 вересня, визнала школу неготовою відчинити свої двері на перший дзвоник.

"Раніше нас усе заспокоювали і "тримали за руки", щоб ми нікуди не зверталися, а тепер виходить, що й звертатися кудись уже запізно, - в розпачі каже директор Надія Андрощук. - Але якби кошти надійшли хоч днями чи підряднику дали стовідсоткову гарантію наступної проплати, то ситуацію ще можна було б урятувати. Хай би вже хоч на закінчення старого корпусу гроші дали, то діти могли б навчатися позмінно - вони в нас звикли до екстремальних умов".

- А якщо гроші всетаки не надійдуть? - запитую.
- Тоді уроки можна проводити хіба що в приміщенні старого гуртожитку, яке вже пристосовували під класи, але ж і там потрібно робити капітальний ремонт. Причому в цьому випадку це означає викидати гроші на вітер. Але їх у нас усе одно немає...

Жителі Устечка в терміновому порядку написали звернення і до Президента, і до Кабміну. Збираються ось поділитися своєю бідою з Катериною Ющенко, яка днями має бути на Тернопільщині. Але час летить! Нині вже 22 серпня. Невже устечківські діти не зможуть піти до школи?

Автор: Світлана МИЧКО, "Україна молода"
Обговорити на форумі