друкувати


Vivat "Концертіно"!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-22 12:52:49
Із закордонного відрядження повернувся дует акордеоністів "Концертіно" Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Учасники дуету – доктор мистецтвознавства, професор, заслужений артист України Мирон Черепанин та кандидат мистецтвознавства, доцент Марина Булда перебували у Литві на запрошення ректора Литовської академії музики і театру, професора Едуардаса Габніса та Президента Асоціації акордеоністів Литви, професора Річардаса Свяцкявічюса. Колектив івано-франківських музикантів був єдиним, хто представляв Україну на 15-му Міжнародному літньому фестивалі-семінарі акордеоністів, що відбувся в курортному містечку Паланга. Виконавці мали честь відкривати фестиваль сольною концертною програмою, а також брати участь у роботі науково-практичного семінару, репетиціях оркестру акордеоністів та виступати в Гала-концерті.

Сім днів роботи фестивалю-семінару були насичені надзвичайно цікавими подіями, концертами, зустрічами з педагогами музичних закладів Литви та іменитими діячами акордеонного мистецтва країн СНД і Європи. Музиканти запозичили цінний досвід, який можна назвати Школою акордеонного мистецтва щодо організації оркестру акордеоністів, концертного виконавства, сучасної методики викладання тощо. Вони вважають, що вся ця об'ємна інформація буде з користю використана в особистій творчості і практичній роботі зі студентами.

Дует акордеоністів не оминув увагою українську діаспору, яка чисельно проживає в Литві, зокрема в її столиці – Вільнюсі. Творча зустріч з громадою відбулася в приміщенні Української світлиці, де музиканти впродовж двох годин дарували нашим землякам чарівні мелодії народів світу, а також передали для бібліотеки товариства авторські видання книжок.

Крім цього, наші артисти брали участь в концерті, що відбувся на імпровізованій сцені туристичної зони міста. Зібрані кошти були передані на реставраційні потреби для відновлення понівеченої тоталітарним режимом української греко-католицької Церкви Пресвятої Трійці, настоятелем якої є вихідець з Івано-Франківщини отець Павло.

Поїздка прикарпатських музикантів стала можливою завдяки особистому сприянню ректора національного університету, член-кореспондента АН України, професора Богдана Остафійчука. На його ім'я надійшов лист, підписаний головами оргкомітету з подякою професору Мирону Черепанину і доценту Марині Булді за професійну виконавську майстерність та активну участь в роботі фестивалю-семінару.

Обговорити на форумі