друкувати


Прикарпатське зерно під заставу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-21 01:51:08
Днями у господарствах Івано-Франківщини завершилися жнива. Зернові вродили добре, проте господарники бідкаються куди ж його подіти, адже, незважаючи на запевнення столичних чиновників про допомогу селянам, зерно по вказаних цінах не закуповують. А перекупники при такій ситуації, звісно, дають менше, але тут і зараз.

Так, за обіцянками, зерно другого класу має коштувати 1418 гривень за тонну, за третій клас -- 1251. Натомість за другий клас пропонують 959 гривень, а за третій—850-900. якщо врахувати високій ціни на пальне, наслідки липневого урагану у деяких господарствах, то виходить, що й тки дуже маленькі, якщо взагалі такі будуть.

В обласному управлінні агропромислового розвитку радять фермерам та керівникам селянських господарств не поспішати продавати зерно, а давати його у заставу. Такі гроші можна буде отримати, аби людям зарплату дати, оранку та сіяння зимових культур розпочати, і заодно й зерно мати та при нагоді краще продати і віддати позику.

Але селян і це не дуже тішить. Кажуть, що вирощувати зернові культури зараз просто невигідно. Краще - ріпак. Він і коштує дорожче, і продати його можна швидко, вигідно і за нормальними цінами.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі