друкувати


Геть пільги, даєш знання!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-21 01:47:01
Голова коломийської громадянської мережі "Опора" Іван Маруняк разом зі столичними колегами оприлюднив в Івано-Франківську найпоширеніші проблеми нещодавної вступної кампанії під час круглого столу.

Усього "Опора" за невеличкий період промоніторила 30 ВНЗ України. На Прикарпатті - тільки два: Івано-Франківський національний медуніверситет та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. За час моніторингу було виявлено ряд порушень,- розповідає Коломия ВЕБ Порталу пан Маруняк.-Так найголовніша проблема-це пільговики, які цього річ вступали на найпрестижніші факультети, користаючись своїм шансом, а не знаннями. Ті, у кого були високі бали при тестуванні, змушені були підписувати контракти на платну форму навчання, або пробувати свої шанси наступного року".

"Такий підхід до справи-неправильний. Пільговикам треба надавати при навчанні фінансову допомогу, забезпечити їх житлом, тощо. Але при вступній компанії умови мають бути рівними для усіх",--вважає координатор освітніх проектів Громадянської мережі "Опора" Інна Совсун з Києва.

Проте, на думку відповідального секретаря приймальної комісії Івано-Франківського національного медичного університету Ігоря Сарапука, ситуація не однозначна. Адже, коли ми говоримо про зарахування на бюджетну форму навчання, то треба знати що цілком безкоштовної освіти не буває. За кожного бюджетника платить держава, яка й має право визначати кого вона хоче вчити за свої кошти. Наразі державна концепція спрямована на реалізацію певних програм: захисту інвалідів сиріт і т ін. і це треба розуміти.

Не обійшли увагою й відсутність положень про діяльність приймальних комісій, подавання абітурієнтами заяв на вступ одночасно до різних вузів, невизначеність із кількістю місць на державне замовлення, проблеми із оприлюдненням списків рекомендованих до зарахування. Окрім того, приймальні комісії вимагали завчасно оригінали документів вступників та пропонували їм підписання угоди на платне навчання ще до оприлюднення місць на державне замовлення, позбавляючи цим самим молодих людей шансів ще потрапити на державні місця.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі