друкувати


Цивілізація без каналізації

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-21 10:26:48
Вже місяць, починаючи з 21 липня, у Калуші триває кампанія з відключення боржників від послуг з водовідведення. Каналізацію перекривають споживачам, які мають заборгованість перед КП "Водотеплосервіс" за водопостачання і водовідведення.

Для блокування каналізації використовується спеціальна установка, яку комунальники орендували у Дніпропетровську. Акція з відключення боржників свого часу була проанонсована, першими попередження про відключення отримали 120 абонентів з числа тих, які заборгували за водопостачання і водовідведення 700 гривень і більше. Щоправда, частина калушан, над якими нависла реальна загроза залишитися без водовідведення, відреагували на попередження і таки погасили свої борги перед комунальним підприємством.

Як повідомили у КП "Водотеплосервіс", станом на 19 серпня послугу водовідведення заблокували у 25 квартирах з тих 120, жителі яких були попереджені першими. На даний час у п’яти квартирах каналізацію розблокували, тож вона залишається заблокованою у 20. До речі, для того, щоб поновити водовідведення, жителі цих п’яти квартир погасили заборгованість за водопостачання і водовідведення (близько 7,7 тис. грн.) та сплатили по 420 грн. за саме підключення.

На даний час відключення від каналізації тривають. Попередження загалом вже отримали 447 боржників (як поштою, так і в руки). 38 з них вже звернулися до КП "Водотеплосервіс" і написали розписки, у яких зобов’язалися погасити заборгованість до 1 вересня (загалом на 46,2 тис. грн.). Тож для них небезпеки відключення наразі немає.

Свого часу керівник КП "Водотеплосервіс" Ігор Яковина наголошував: основна мета блокування каналізації — не залишити людей без послуг, а вплинути на них і змусити заплатити за спожите. Судячи з надходжень КП "Водотеплосервіс", блокування каналізації як метод боротьби з боржниками себе виправдало. Так, у липні жителі міста заплатили понад 460 тис. грн. за холодну воду і понад 180 тис. грн. за водовідведення (послуги, спожиті у червні). Це відповідно майже на 50 і 30 тис. грн. більше, ніж їм було нараховано до оплати.

За липень "Водотеплосервіс" виставив калушанам рахунки на 407,7 тис. грн. за водопостачання та на 163,9 тис. грн. за водовідведення. Станом на 19 серпня на рахунки підприємства від жителів міста вже надійшло 278, 6 тис. грн. (за водопостачання) і майже 114 тис. грн. (за водовідведення). Також треба відзначити, що загальний борг населення міста перед КП "Водотеплосервіс" протягом липня дещо зменшився, однак все ж залишається значним. Так, станом на 1 липня він становив 8,5 млн. грн., на 1 серпня — 7,9 млн. грн. Левова частка цього боргу — за теплопостачання. Влітку калушани також поступово гасять борги за спожиту під час опалювального сезону теплову енергію (у середньому по 400-500 тис. грн. щомісяця), хоча наразі невідомо, чи є у арсеналі комунальників засоби вплинути на неплатників з теплопостачання так само радикально і дієво як на тих, хто боргує за водопостачання і водовідведення.

Джерело: "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі