друкувати


Приїдьте у Фрагу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-20 01:00:29
На свято "Успіння Пресвятої Богородиці" ( 28 серпня ) у с. Фрага на Рогатинщині відбудеться храмове свято або великий відпуст. Його відвідають також Народний артист України Богдан Сташків та заслужені артисти України: Ірина Лончина, Микола Савчук, Микола Яцків, Марія-Христина, Уляна Маляр, гурт Н2О, які дадуть благодійний концерт.

Як зазначено в архівах, Фрага ще перед 1541 роком була містечком. Але на даний час це село, воно розташоване у південно-східному напрямку від Львова на відстані 54 кілометри і належить до Івано-Франківської області. Поряд із селом на річці Свірж, яка сріблястою ниткою в’ється через родючі чорноземи, окремо на узгір’ю стоїть греко-католицька каплиця. Колись у ній знаходився чудотворний образ Фразької Божої Матері. На ньому Пресвята Діва тримає на лівій руці Божого Сина. Тепер ця дорогоцінна реліквія перебуває в місцевому храмі.

Ще з давніх-давен побожні люди молились у каплиці до чудотворної ікони і зазнавали потіхи й нарізноманітніших ласк від Господа за допомогою Діви Марії. Розголос про ласки та чуда, яких тут зазнавали скоро розходився по всіх усюдах, так, ніби їх розносили хвилі ріки Свірж. Чимало прочан прибувало до цього місця просити заступництва в Богородиці.

"Свято Успення – це свято входження Божої Матері з тілом і душею на Небо. Це свято, в якому тріумфували Ангели, пророки, святі і всі вірні Христової Церкви. Цей день є великою прославою Богородиці в раю. Вона є дуже близька до людей, Вона завжди поруч, ніколи не випускає з виду Своїх дітей", – пояснює о. монах Леонід Григоренко.

Не одного з нас Пречиста Діва Марія врятувала, захистила від лиха і біди. Тому кожен з нас мав би подякувати Їй за гарантію опіки, неустанної допомоги, щедрого служіння нам.

Програма храмового свята

27 серпня

22.30 – похід молоді зі свічками до чудотворного джерела. Молебень до Богородиці. Хресна дорога.
24.00 – Ватра. Проводить "Пласт".

28 серпня

11.00 – Урочиста Божественна Літургія. Похід із духовим оркестром до чудотворного джерела. Водосвяття. Освячення хрестів, ікон, вервиць…
18.00 – "Тобі, Маріє"
Святковий концерт за участю Народного артиста України Богдана Сташківа та заслужених артистів України: Ірини Лончиної, Миколи Савчука, Миколи Яцківа, Марії-Христини, Уляни Маляр, гурту Н2О.

Автор: Ольга ЦЕКЛІНСЬКА
Обговорити на форумі