друкувати


Духовна віднова прикарпатської молоді

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-20 12:54:25
В Івано-Франківську започаткована ще одна хороша традиція в житті молоді міста. Так нещодавно Івано-Франківський Молодіжний міськвиконком спільно з спільнотою Віднови у Святому Дусі "Як Марія" та Івано-Франківською Духовною Семінарією ім. свщмч. Йосафата організували молодіжну пішу прощу "Збагатись духовно" до чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої.

Всьому світові Подільська святиня відоме як святе місце, де знаходиться чудотворна ікона Матері Божої, яка у сні з'явилася монахові, що в 1240 році втік з Києва після зруйнування міста татаро-монголами. Зберігається образ у місцевій парафіяльній церкві Пресвятої Трійці і належить до найдавніших ікон в Україні. У 1867 році папа Пій IX коронував ікону і надав Зарваниці особливого статусу. Відтоді тисячі паломників з усіх куточків світу навідуються до цієї святині , повідомляє прес-служба Івано-Франківського міськвиконкому.

Крім прочан з Івано-Франківщини, до Зарваниці прибули з багатьох куточків України — Донеччини, Полтавщини, Харківщини, Сам бора, Миколаївщини, Одещини, Криму, Рівного з усіх західних областей, а також і закордону. Хтось їхав автобусами, хтось поїздом. А хтось ішов пішки декілька днів. Протягом двох днів молоді учасники прощі відвідували духовні заходи, відпочивали та розважалися.

Прийшовши в Зарваницю молодь насамперед оглянула неймовірної краси споруди і пам'ятки, зокрема збудований на схилі гори собор Зарваницької Божої Матері. Вражає своєю величчю і чотириярусна дзвіниця заввишки 75 метрів. На ній встановлено п'ять дзвонів, виготовлених в Україні та у відомій дзвіниці Фальчинських у Перемишлі (Польща).

Навпроти собору, посеред майдану, архітектурна композиція — відкрита каплиця, в центрі якої стела із зображенням ікони Матері Божої Зарваницької.

Молодь пройшла "Хресною дорогою", що символізує страждання Христові, зображені на барельєфах вздовж дороги. Закінчується "Хресна дорога" маленькою печерою, де в білосніжному покривалі лежить заквітчаний Ісус Христос. Зайшли до бюветів, розміщених між дзвіницею і собором: цілюще джерело не минає жоден прочанин. Сюди сходяться сотні тисяч віруючих — не тільки з України, але й з-за кордону, щоб припасти до чудотворних ікон Пречистої Діви Марії і Розп'ятого Спасителя, зцілити душу живильною водою, прийняти і Святе Причастя і сповідатися, помолитися за прощення гріхів, спасіння душ померлих, за здоров'я, за кращу долю для себе і свого народу. Побували в Святотроїцькому монастирі Студійського Уставу та монастирській церкві та відвідали Службу Божу.

Обговорити на форумі