друкувати


Танкістів "обкатали"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-20 12:42:59
Своєрідне посвячення у воїни-танкісти – обкатка танком відбулося на полігоні 92-ї окремої механізованої бригади 6-го Армійського корпусу, що на Харківщині для 40 першокурсників Гвардійського факультету військової підготовки Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

Під час цього заходу курсанти пройшли найважливіший етап оволодіння військовою наукою – обкатку особового складу танками. Кожен з них з окопу завдавав удару навчальною гранатою по танку Т-64Б після того, як 40-тонна броньована машина проїжджала над ним. Заняття проходили під керівництвом підполковників Миколи Ткаченка та Олега Статінова. На заняттях було 40 курсантів двох напрямків навчання – майбутні офіцери-танкісти інженерного профілю та фахівці військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки військ, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Зокрема, курсанти на практиці відпрацювали прийоми і правила метання ручної кумулятивної гранати УПГ-8, навчались вибирати уразливі місця танку, спостерігали за переміщенням бойової машини із засідки, а також за допомогою саперного захвату підтягували протитанкову мину просто під траки бойової машини. Тобто у різні способи зупиняли та виводили грізний танк із ладу. Таким чином, курсанти на кожному навчальному місці отримували індивідуальні оцінки і на підставі цих результатів кожному з них виводилася загальна оцінка.

– В обкатці танком певне місце мають психологічна готовність людей до вступу у двобій з танком, готовність не злякатися і лягти перед ним у окоп. А ще, курсанти повинні були відчути усю міць своєї зброї, впевненість у власних можливостях. Тільки так стають справжніми чоловіками, – зауважив підполковник Микола Ткаченко. Усі хлопці добре впоралися із складним завданням, ніхто не злякався та не відмовився від іспиту на мужність. Минулі роки такі випадки траплялися і це цілком нормально, хоча й дуже соромно перед товаришами. Тож усіх курсантів у такий спосіб за старою гвардійською традицією було посвячено у справжні танкісти.

За результатами занять з тактики у кращий бік було відзначено курсантів Максима Балаклєєнка, Станіслава Конівця та Ігоря Гризодубова. – Виконати цю вправу мені допомогла порада мого командира – капітана Володимира Сінька. Він сам колись лягав під танк і голосний крик під час знаходження над тобою танку і йому і мені допоміг перебороти природний страх, – зазначив курсант Максим Балаклєєнко.

Обговорити на форумі