друкувати


Потрібен новий метод діагностики туберкульозу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-20 10:59:21
В Івано-Франківській області працює одна лабораторія з діагностики туберкульозу третього рівня акредитації. Тут виявляють паличку Коха за допомогою методу посіву мікобактерії та мікроскопічного огляду мазків. Ці два методи поки єдині, що застосовують в Україні.

Недосконалість методів діагностики не дозволяють лікарям призначити своєчасне та ефективне лікування хворим. Інколи пацієнт, здавши аналізи довго чекає на результати, а рентгенівський та мікроскопічний спосіб не завжди показує точний діагноз. Українським фтизіатрам часто доводить лікувати хворих наосліп, покладаючись тільки на власний досвід та інтуїцію. "Діагностика туберкульозу специфічна робота, - розповідає завідувач Івано-Франківської мікробіологічної лабораторії з діагностики туберкульозу Олександр Колубов. – Мікроскопія мазочка та посів на середовище Левенштейна-Єнсена, сьогодні поки це загальноприйняті стандарти у діагностиці, так званий золотий стандарт".

Золотим стандартом мікробіологічної діагностики туберкульозу залишається посів харкотиння на селективні середовища. Виявлення мікобактерій при посіві на середовище Левенштейна-Йенсена можливо при наявності в 1 мілілітрі досліджуваного матеріалу 20 -100 особин. Ріст мікобактерій відзначають через 4-8 тижнів.

Лабораторія отримує матеріал для дослідження – мокроти, змив бронх, гнійний та трупний матеріал. Лаборантки роблять із матеріалу препарати у вигляді мазків. Потім отриманий мазок мікроскопують.

Білоруси мають свій метод діагностики його не продають, потрібно щоб наші науковці розробили щось своє для покращення системи діагностики в Україні. Все як завжди впирається у кошти на рівні держави.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі