друкувати


На Прикарпатті побільшало плазунів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-20 10:54:53
На Прикарпатті зустрічається шість видів плазунів. Родина веретільницевих представлена – веретільницею ламкою, родина ящіркових – двома видами: прудкою та живородячою ящірками, родина вужевих: звичайний та мідянка. З родини гадюкових від поширений лише один вид – гадюка звичайна, або карпатська.

"Тепер Карпатська гадюка трапляється рідше, літо було тепле, тому вони не вилазять грітись на сонце, ховаються. Частіше зустрічаємо в горах гадюку звичайну. Ми їх ділимо на коричневу, червону та сіру, - розповідає начальник Верховинського гірського пошукового пункту Василь Кобилюк. – Кількість змій в горах залежить від погоди, якщо вогко їх більшає".

Якраз зараз у гадюк народжується потомство. Спарюються з середини травня до початку червня. Гадюки народжуються довжиною до 20 см і вже є отруйними.

Найактивніші плазуни удень. Люблять грітися на сонці, можна зустріти їх на стежці, на пеньках, каменях. Полюють вночі. Їдять дрібних гризунів, жаб, комах. Гадюка звичайна довжиною переважно до 75 см, зустрічаються і до 1 м. Тіло товстіше ніж у вужа. Самки крупніші за самців. Голова округло-трикутна, на верхній частині три щитки. На переднім краї верхньої щелепи є рухливі трубчаті отруйні зуби.

" Ані кабана, ані рисі чи ведмеді не чіпають туристів. Боятися потрібно гадюк, це одна з найнебезпечніших представників карпатської фауни", - каже Кобилюк. Рятувальники радять ходити в гори у міцному взуті, щоб гадюка не могла прокусити черевик. Збирати малину, чорниці з палкою, перш ніж зірвати ягоду провести ціпком, аби налякати плазуна.

У Верховинському районі цього року зафіксовано чотири випадки укусів туристів гадюками.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі