друкувати


Грузія офіційно перестала бути членом СНД

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-18 03:34:45
Грузія з 18 серпня 2009 року офіційно перестала бути членом Співдружності незалежних держав. Грузія офіційно залишила Співдружність, але залишилася учасницею ряду договорів СНД.

Проте, Грузія залишиться учасницею ряду підписаних нею договорів в рамках СНД і виконуватиме по них свої зобов'язання. Всього таких договорів налічується близько 70.

Відповідно до статуту СНД, формальна процедура виходу із Співдружності займає рівно 12 місяців з дня подачі відповідної офіційної ноти.

МЗС Грузії направив у виконком СНД ноту про вихід із Співдружності 18 серпня 2008 року.

Про намір Грузії вийти з СНД керівництво країни заявляло неодноразово, але парламент країни схвалив рішення про вихід із співдружності тільки 14 серпня 2008 року.

За декілька днів до цього в Грузії відбувся мітинг на знак протесту проти дій Росії під час грузіно-югоосетінського конфлікту, на якому президент Грузії Михайло Саакашвілі пообіцяв остаточно вивести країну з СНД. Також Саакашвілі призвав залишити Співдружність і Україну.

9 жовтня минулого року рада глав МЗС країн СНД прийняв формальне рішення про припинення членства Грузії в Співдружності.

Рішення про вихід із співдружності розкритикував посол Грузії в СНД Зураб Хонелідзе. На його думку, через вихід Грузії з СНД виграє тільки Росія, оскільки в цьому випадку вона зможе розлучитися з багатьма узятими на себе в рамках СНД зобов'язаннями.

Нагадаємо, Співдружність Незалежних Держав (СНД) виникла після розпаду СРСР. У СНД входять 12 держав. Декларація про створення СНД була підписана 21 грудня 1991 року в Алма-Аті керівниками Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстана, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану і України.

Грузія вступила в СНД самій останній з республік колишнього СРСР. Вступ Грузії до Співдружності був оформлений рішенням глав держав від 3 грудня 1993 року. З республік колишнього СРСР в СНД не ввійшли Латвія, Литва, Естонія, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі