друкувати


Земельне "благодійництво" по-косівськи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-18 11:51:21
Співробітники обласного підрозділу ДСБЕЗ УМВС та прокуратури в ході проведення перевірки виявили порушення земельного законодавства на території однієї з сільських рад Косівського району. Як встановлено перевіркою, службові особи сільської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, надавали статусу офіційного документа фіктивним рішенням сесії сільської ради.

Зокрема, йдеться про те, що у 2007 році у приватну власність трьох громадян з фонду запасів землі сільської ради передані земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею понад 3 гектари. Що цікаво, ощасливлені земельними ділянками жителі села, як з’ясовано, не зверталися з заявами про виділення землі. Натомість службові особи сільської ради підробили рішення сесії, акти встановлення і узгодження зовнішніх меж та кадастрові плани, що стало підставою для виготовлення технічної документації, оформлення і протиправної видачі на ім’я трьох мешканців села державних актів на право власності землею.

Можна було б порадіти за те, як сільський війт піклується про своїх односельчан, якби не одна обставина. У двох випадках протиправного виділення земельних ділянок на підставі фіктивних рішень сільської ради від 4 жовтня та 4 грудня 2007 року земля дісталася людям, які ні сном, ні духом не знали про використання їхніх прізвищ у цій оборудці. Зокрема, 0,93 гектара землі було оформлено на немічну жінку – інваліда І групи, а щасливим власником земельної ділянки площею 0,21 гектара став чоловік, який веде такий спосіб життя, що окрім випивки, йому нічого не бракує.

Встановлено, що ні літня бабуся, ні її односелець не зверталися в сільську раду з заявами про виділення землі. Про махінації з виділенням землі вочевидь здогадувалася лише третя особа, котрій на підставі фіктивного рішення сесії сільської ради "перепала" земельна ділянка площею понад 2 гектари. Воно й не дивно, адже щасливицею виявилася дуже близька родичка службової особи сільської ради.

Підраховано, що внаслідок злочинних дій службових осіб сільської ради територіальній громаді та громадським інтересам спричинено тяжкі наслідки розміром понад один мільйон гривень. За фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення прокуратурою Івано-Франківської області порушено кримінальну справу, проводиться досудове слідство.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, СГЗ УМВС в області
Обговорити на форумі