друкувати


Грузія покидає СНД

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-17 04:38:02
У вівторок, 18 серпня, Грузія офіційно виходить із Співдружності Незалежних Держав – заява про це було подана країною рівно рік тому. Переглядати своє рішення про вихід зі Співдружності грузини не будуть. Крім того, стверджують, що СНД скоро розвалиться через Росію.

На мітингу в Тбілісі 12 серпня 2008 року президент Грузії Михайло Саакашвілі обнародував рішення вийти з СНД, заявивши, що Співдружність нічого не зробила, щоб перешкодити російській агресії і "окупації" Абхазії і Південної Осетії. 14 серпня парламент Грузії одноголосно затвердив це рішення.

Нагадаємо, Грузія вступила до СНД останньою з республік колишнього СРСР. Рішення про вступ Грузії ухвалили глави держав 3 грудня 1993 року у зв'язку з обігом глави грузинської держави Едуарда Шеварднадзе від 8 жовтня 1993 року.

Співдружність Незалежних Держав виникла після розпаду СРСР. У СНД входять 12 держав. Декларація про створення СНД була підписана 21 грудня 1991 року в Алма-Аті керівниками Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизії, Молдавії, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану й України.

Шеварнадзе розраховував за допомогою СНД розв'язати проблеми з Південною Осетією і Абхазією – автономіями, що відкололися на той час від Грузії після озброєних конфліктів. У березні 1994 року парламент Грузії затвердив це рішення, а в липні того ж року до Абхазії ввійшли півтори тисячі російських миротворців. У січні 1996 року Грузія ввела економічну блокаду проти Абхазії.

Місія з участю російських миротворців завершилася в 2008 році після військового конфлікту між РФ і Грузією.

Едуард Шеварднадзе і зараз визнає, що рішення про вступ в СНД був правильним, і нарікає, що не слід було терміново ухвалювати рішення про вихід із Співдружності.

Постпред Грузії при СНД Зураб Хонелідзе, зі свого боку, вважає, що вихід Грузії з СНД звільнить Росію від багатьох зобов'язань.

Грузія, не дивлячись на вихід з СНД, хоче добитися збереження договорів, для яких членство в Співдружності не обов'язкове.

Грузинські дипломати заявляють, що переглядати рішення про вихід з СНД Грузія не буде. За прогнозом представників грузинського МІДа, СНД скоро взагалі припинить існування, оскільки Москва зіпсувала відносини, зокрема, з Білоруссю і Україною , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі