друкувати


Прикарпаття: Відкриття пам’ятника Папі Римському Іванові Павлові ІІ (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-17 04:22:29
Днями у прикарпатському місті Надвірна біля місцевого римо-католицького костелу Успіння Пресвятої Діви Марії у рамках святкування 400-річчя парафії відбулося відкриття пам’ятника Іванові-Павлові ІІ Папі Римському та гроту Божої Матері. Такий щедрий подарунок зробили місту колишні мешканці Надвірної, які тепер проживають у Польщі.

За словами одного із головних фундаторів пам’ятника, бізнесмена Адама Кархера, пам’ятник та грот — це подяка Богу за довге існування парафії. Щороку в польському містечку Лєгніца збирається з’їзд колишніх надвірнянців. На одному з таких зібрань було вирішено зробити надвірнянцям такі подарунки.

Освятив пам’ятник львівський єпископ Леон Малий. "Це прекрасний подарунок напередодні мого дня народження, — каже церковник, — адже Папа був людиною, яка об’єднала увесь світ на засадах добра, миру, взаєморозуміння та молитви. Тепер Іван-Павло ІІ благословлятиме і ваш край".

Привітати надвірнянців зі святом приїхали численні гості з Польщі, Чехії, Великобританії та різних куточків України. Найбільшою була польська делегація з міста Прудніка, яке є побратимом Надвірної. "У нашому місті проживають сотні колишніх мешканців Надвірної міста та їхні нащадки, — розповідає мер польського міста-побратима Франтішек Фейдах. — Тепер представники органів місцевого самоврядування наших міст обмінюються делегаціями, реалізовуються проекти, надвірнянці презентують своє місто на щорічних ярмарках, окремі бізнесмени укладають угоди з польськими колегами. Особливо у сфері будівництва й торгівлі".

Великим досягненням і українці, і поляки вважають проект "Діти без кордонів", за яким школярі їздять один до одного в гості, відпочивають у таборах.

Веселим і захоплюючим моментом святкування річниці римо-католицької парафії став футбольний матч між представниками органів місцевого самоврядування Надвірної та Прудніка. Польська команда була сильною, але з рахунком 3:2 перемогли місцеві жителі. Можливо тому, що очільник міста Зіновій Андрійович є завзятим футболістом і приділяє розвитку спорту багато уваги. Навіть серед чиновників.











Автор: Галина ПЛУГАТОР, Надвірна для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі