друкувати


У рясі без візи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-17 11:09:11
Релігійні кордони зникають. Український уряд суттєво спростив візовий режим для католицьких священників та ченців. Згідно із нещодавно прийнятим рішенням Кабміну, візовий режим для духівників та осіб, які мають намір займатись релігійною діяльністю на території України спрощено.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 5 серпня 2009 року духовенство з-за кордону, яке отримало річну багаторазову візу для служіння в Україні, зможе залишатися на території нашої держави не лише 180 днів поспіль, а протягом усього року. "Для іноземців та осіб без громадянства, які прибули в Україну у релігійних справах або для роботи в релігійних організаціях на території України та отримали візу типу "Р", реєстрація проводиться на період дії візи", – йдеться у документі. Окрім того, постанова передбачає видачу віз терміном до трьох років за попереднім погодженням з Державним комітетом у справах національностей та релігій.

Прийняттю відповідного рішення урядом передувала особиста зустріч прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко із головою Конференції католицьких єпископів України латинського обряду архієпископом Львівським Мечиславом Мокшицьким, яка відбулася з ініціативи народного депутата Володимира Пилипенка.

"Ця візова проблема назріла вже давно. На території України перебуває велика кількість місіонерів різноманітних релігій та конфесій, наприклад, тільки місіонерів латинського обряду є 600, - говорить ініціатор зустрічі, - це духівники, які значну частину свого життя добровільно віддають служінню Богові і людям. Досі, працюючи в Україні, вони змушені були що півроку переоформлювати візові документи. А це, як відомо – безкінечна паперова тяганина, яка, врешті, таки закінчується видачею візи. Відповідно, спрощення візового режиму – принципове рішення, яке знімає багато запитань і значно послаблює бюрократичну машину". "Відтак, - продовжує Володимир Пилипенко, - спрощення візового режиму для духівників суттєво підвищує імідж України серед міжнародної релігійної спільноти", повідомляє сайт римо-католицької церкви в Україні.

Обговорити на форумі