друкувати


Петлюра на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-14 12:08:40
Вчора в Івано-Франківську відбулася презентація книги із серії "Українські державники" "Симон Петлюра" відомого українського історика, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Сергійчука.

Розповісти про нове видання на Прикарпаття прибув сам автор. Він розповів, що робота над книгою тривала з 1992 року, відколи стали відкритими секретні архіви. Книга вийшла накладом у три тисячі примірників і згодом з'явиться на книжкових полицях.

Зрештою із іменем Симона Петлюри пов’язане й Прикарпаття. Тут, на станції "Хриплин", біля Бистриці, неподалік Станіслава (теперішнього Івано-Франківська), стояв колись його штабний поїзд, в якому він жив. Але відомий державний діяч початку ХХ століття знав галичан ще раніше, коли бував у Львові.

Наразі в українській історіографії постать Симона Петлюри суперечлива й неоднозначна. "Але якраз в моїй книзі зібрані такі архівні матеріали, які відкриють нові й незнані досі риси характеру Петлюри, людини, які і словом, і ділом була за самостійну соборну Україну. Це відображено в його листах та творах, які й нині кличуть українців до боротьби. Адже затримка у розбудові України в багатьох моментах зумовлена і тим, що вищі урядові чинники держави не зверталися своєчасно до творчої спадщини Симона Петлюри", - каже професор Сергійчук.

У планах науковця написати книгу і про Степану Бандеру. Зараз він збирає його матеріали про його творчу спадщину.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі