друкувати


Іноземні раби на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-13 02:59:36
Коли йдеться про так зване трудове рабство, то, як правило, це явище асоціюється або з історичним періодом кріпаччини, або ж з фрагментами сучасності країн "третього світу". Водночас складно усвідомити, що воно може існувати поряд з нами. Утім, напрацювання прикарпатських правоохоронців таки засвідчують наявність злочинної експлуатації чужої праці і в нашому сьогоденні.

Наприкінці липня за матеріалами відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС України в Івано-Франківській області порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 149 Кримінального кодексу України. Вона передбачає покарання, зокрема, за здійснення стосовно людини будь-якої незаконної угоди, пов’язаної із її переміщенням через державний кордон України для подальшої експлуатації її праці. Детально ознайомитися з нюансами українського карного законодавства у цій галузі доведеться громадянинові Республіки Молдова, що потрапив у поле зору оперативників за підозрою у скоєнні злочину проти волі, честі та гідності особи.

Як встановили правоохоронці, ця особа використовувала з метою власної наживи працю інваліда. Власне, все, на що здатен 30-річний чоловік без рук та ніг – це жебракування. Але, як виявилося, саме цими його вадами й скористався нинішній фігурант кримінальної справи. Свого часу він привіз до Івано-Франківська громадянина Росії, що кілька років перед тим став калікою внаслідок нещасного випадку, фактично викравши його з російського спецінтернату.

З тих пір інвалід практично щоденно "виходив на роботу" на одну з вулиць з пожвавленим рухом автотранспорту при в’їзді до обласного центру. Його на інвалідному візку за будь-якої пори року та погоди доставляли до вказаного місця, де той цілісінький день випрошував гроші у водіїв автомобілів. Щоб викликати у людей ще більшу жалість, а відтак збільшити розмір милостині, йому не дозволялося тепло одягатися в холод, а у спеку носити кепку. Таким чином інвалідові вдавалося зібрати за "зміну" щонайменше тисячу гривень.

Траплялося, що сума пожертв сягала й двох з половиною тисяч. Утім, з цих грошей каліці не діставалося абсолютно нічого. Усе, на що він міг сподіватися – то дах над головою та дуже скромне харчування. Коли ж від гіркого життя він наважувався обурюватися, то за це міг отримати й стусанів. Тим часом його "роботодавець" жив, як мовиться, без зайвих клопотів. Отриманих від інваліда коштів вистачало не лише для власних потреб, а й на утримання всієї його сім’ї.

Зараз підозрюваний перебуває під арештом. За скоєний ним злочин чинним законодавством передбачено позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Додамо, що цей випадок - перший задокументований на Прикарпатті факт трудового рабства. До речі, після того, як працівники міліції викрили злочинний "бізнес на милосерді", виявилося, що інваліда-росіянина розшукували на його батьківщині як зниклого безвісти. Інформацію про нього прикарпатські міліціонери вже надіслали російським колегам.

Автор: Зорина КРЕЧКО, CЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі