друкувати


Чи уріжуть горянам пільги?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-11 04:10:38
Мешканці гірських районів Прикарпаття занепокоєння пропозицією Міністерства регіонального розвитку та будівництва зменшити кількість населених пунктів зі статусом гірський. Минулого тижня дану проблему підняли під час засіданні Української національної ради Карпатського Єврорегіону.

Своє незадоволення новим законопроектом, який має вступити усилу вже з нового року висловили голови Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької обласних рад. Саме на території цих областей найбільше населених пунктів, що мають статус гірських.

На думку голів обласних рад закон України "Про розвиток гірських територій в Україні" потрібно передати на розгляд Верховної ради. У заяві Національної ради Карпатського Єврорегіону зазначено: "Вважаємо за необхідне повернути проект закону на доопрацювання розробнику з урахуванням пропозицій та рекомендацій всіх зацікавлених сторін. Передумовою прийняття було обговорення цього законопроекту, який на переконання керівників чотирьох обласних рад, що входять до Нацради, шкодить мешканцям гір, оскільки не були враховані пропозиції висловлені під час громадських слухань".

У разі прийняття нового законопроекту, у гірській місцевості проведуть моніторинг і відповідно до нових норм зменшать кількість населених пунктів із статусом "гірський". З дня набрання чинності цього закону, втратить силу попередній закон України "Про статус гірських населених пунктів України". Відповідно, протягом трьох років усі державні доплати будуть поступово зменшуватись, аж до 75%.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі