друкувати


Храм повернули віруючим. Що з картинами?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-11 04:07:21
Свято-Покровський храм у місті Чугуєв – це неподалік від Харкова – повернули громаді православної церкви. Віряни сім років проводили богослужіння у підвалі храму. Чекали, поки влада знайде приміщення для художньої галереї, яку за радянських часів розмістили у церкві.

Свято-Покровський чугуєвський собор багато років був головним болем харківської обласної адміністрації. Є закон – повернути церкві її приміщення, відібрані владою рад. Нині історична справедливість відновлена – радіють віряни. Але засмучуються мистецтвознавці. Чверть століття у Покровському храмі була художня галерея, яка нараховує тисячі робіт лауреатів премії Іллі Рєпіна. Видатний художник родом з Чугуєва. Де розмістити експозицію? Чугуївська влада пропонує інше приміщення. Але щоб надати йому гідного вигляду, потрібні мільйони гривень, яких немає ні в місцевому, ні навіть в обласному бюджеті. Відтак, процес може розтягтися на роки –керівництво музею побоюються знищення колекції.

Покровський собор називають перлиною слобожанської архітектури. Збудований у дев’ятнадцятому столітті, за прямим призначенням він прослужив до початку двадцятого. За радянських часів тут відкрили військовий клуб, під час війни споруду було напівзруйновано, після відновлення церкву віддали під будівельне управління, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі