друкувати


Бундесліга: На озброєні футбольні м’ячі з чіпами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-11 03:13:35
Після безпідставно незарахованого голу у матчі стартового туру Бундесліги між "Гоффенгаймом" і "Баварією" у Німеччині розгорілася дискусія про те, як допомогти суддям розпізнавати: перетнув м’яч лінію воріт чи ні?

"Гадаю, відеокамера на лінії воріт стала би у нагоді", - прокоментував голкіпер збірної Німеччини Томас Енке помилку арбітра ФІФА Бабака Рафаті. Ані досвідчений рефері, ані лайнсмен не помітили очевидного: коли на десятій хвилині суботньої зустрічі захисник "Гоффенгайма" Шимуніч пробив головою по воротах "Баварії", м’яч від штанги відлетів у ворота. Воротар мюнхенців Ренсінг викинув м’яч назад у поле, стоячи на метр за "стрічкою". Гол побачили усі, крім арбітрів.

Переглянувши момент на численних повторах, захисник збірної Пеер Мертезакер сказав: від такої помилки рефері "волосся стає дибки". Навіть сам Бабак Рафаті після матчу, відповідаючи на запитання журналістів, висловився за використання технічних засобів у таких випадках, аби помилки не повторювалися. Підтримав його і тренер "Баварії" Луї ван Гааль. Асистент арбітра на матчі "Гоффенгайм" - "Баварія" Франк Ґеленберґ також визнав помилку. За його словами, будь-яке технічне нововведення, яке дозволить безперечно фіксувати взяття воріт, "зніме чималий тягар із суддів".

Європейська футбольна асоціація УЄФА вже робить перші обережні кроки, які мають зарадити проблемі зарахування голів. Під час деяких матчів групового турніру Ліги Європи в рамках експерименту будуть задіяні "воротні" судді, які весь матч стоятимуть біля воріт і визначатимуть: був гол чи ні.

Однак деякі судді й експерти вимагають більш кардинальних кроків. Німецький рефері Ойґен Штріґель виступив із заявою, в якій вимагає використовувати у матчах Бундесліги м’ячі із вмонтованими чіпами. "Ця технологія вже випробувана і готова до використання",- заявив Штріґель. У матчах любительських команд у Німеччині вже успішно використовувалися м’ячі з чіпами.

Ойґен Штріґель вважає чіпи кращим виходом, ніж камери у воротах. "Чіп дозволяє визначати перетин лінії воріт, не зупиняючи гру. Суддя має на руці годинник, на який негайно надходить сигнал про взяття воріт. Це дуже надійна технологія",- наголошує суддя.

Утім, для запровадження такої практики у Бундеслізі потрібен дозвіл ФІФА. А світове футбольне об’єднання рішуче відкидає будь-які технічні засоби для фіксації взяття воріт. Таку позицію підтримує й "кайзер" Франц Беккенбауер. "Футбол живе емоціями – нехай і в майбутньому будуть помилки, які існують стільки, скільки й сам футбол",- зазначив німецький футбольний функціонер і легендарний футболіст, повідомляє DW.

Обговорити на форумі