друкувати


Голодуємо за "чорнобильські" гроші

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-11 01:37:56
Сьогодні в Івано-Франківську очікують міністра праці і соціальної політики Людмилу Денисову та голову правління Пенсійного фонду України Олександра Зарудного. Під час круглого столу та зустрічі з представниками інвалідів-чорнобильців Прикарпаття високопосадовці вирішуватимуть проблеми щодо виконання рішень судів про нарахування та виплати пенсій і доплат тих, хто рятував Україну від жорстокого атому.

Приїзд столичних чиновників зумовлений цілою епопеєю із місцевими пенсійниками. Зокрема протягом кількох місяців учасники обласної організації "Спілка Чорнобиль" на чолі з Нестором Мартинцем борються за видачу їм доплат до пенсій, які вони відстояли у численних судах. Чорнобильці не раз пікетували і приміщення Пенсійного фонду України в області. Його керівник Петро Данилюк сказав протестувальникам, що відноситься з розумінням та співчуттям відноситься до їхніх проблем, але виплатити пенсії, які не передбачені відповідними нормативними документами ніхто не зможе. Отож треба знову звертатися до суду. Пан Данилюк зазначив, що немає його вини в тому, що в українському законодавстві є прогалини. Наразі пенсійники зобов’язані виконувати Конституцію і закони.

28 липня 2009 року учасники ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з Івано-Франківської області провели акцію пікету приміщення облдержадміністрації з вимогою підтримати їхні дії на захист законних інтересів щодо виплати пенсій та виконання вимог законодавства України, в тому числі щодо захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За словами Нестора Мартинця, чорнобильцям давно недораховують належні пенсії та доплати. Не мають ті, хто першими кинувся на боротьбу із атомом, і фінансування на оздоровлення. На це їм мають виділити п’ять мінімальних пенсій, натомість чорнобильці отримують 90 гривень. А середній розмір пенсії інваліда-чорнобильця 1300 гривень. Цих грошей заледве вистачає на лікування. А ще ці люди часто хворіють, і гроші витрачають в більшості тільки на ліки, а за що ж жити? До доказів чорнобильці готові показати всі рахунки із медичних закладів.

До речі, станом на 1 серпня вступило в законну дію 71 (!!!!) рішення суду щодо проведення перерахунку та виплати пенсій інвалідів-чорнобильців. Станом на 5 серпня органами пенсійного фонду в області виконано 53 рішення суду. зокрема в Івано-Франківську – 27 рішень. Проте в районах справи більш невтішні. Як каже пан Мартинець, "працівники міських та районних пенсійних фондів вишукують найменшу можливість для невиконання рішень судів, залишаючи "інвалідські" пенсії на попередньому рівні, затягуючи їх виплату та виплату доплат".

Тепер же, аби зняти низку питань, чорнобильці Івано-Франківщини вимагали приїзду в область міністра праці і соціальної політики України Людмили Денисової та голови правління Пенсійного фонду України Олександра Зарудного. Якщо ж давно очікувані високопосадовці не прибудуть, 10 інвалідів-чорнобильців, що зголосилися, розпочнуть голодування під стінами обласної влади.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі