друкувати


На Коломийщині перебуває делегація з Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-11 01:02:36
"Прем'єри в маленькій державі" – так назвав керівників Коломийського району Михайла Вінтоняка і Дмитра Неміша посол польського сейму Мирон Сич.

Виступаючи перед присутніми на міжнародній конференції, речник розповів запрошеним сільським, селищним головам, депутатам районної ради, начальникам відділів і управлінь про нині діючу владу у Польщі, її становлення і розвиток, повідомляє прес-служба Коломийської РДА.

У Польщі публічна влада ділиться на державну і самоврядування. Відмовившись від комуністичного режиму, у країні невдовзі відбулась перша адмінреформа, яка принесла значні зміни. Нині Польща офіційно перебуває у Євросоюзі. На відміну від України, в польській державі є гміни, повіти і воєводства. Повіти – райони, воєводства – області. Кожна з цих структур має завдання і гроші на їхнє виконання. Громади, голова і наглядова рада ніби контролюють дії цих установ, вирішуючи нагальну потребу виконання тих чи інших питань.

У конференції також взяли участь голова Коломийської районної ради Дмитро Неміш, голова районної державної адміністрації Михайло Вінтоняк і начальник головного управління агропромислового розвитку Івано-Франківської обласної державної адміністрації Микола Сухолиткий, міський голова м.Коломиї Юрій Овчаренко. Михайло Вінтоняк наголосив, що в районі налічується багато сіл, які мають статус гірського, є сільськогосподарські угіддя і передумови для вирішення проблем сільських територій. Приміром, у 2004 році виникла пропозиція проведення адміністративно-територіальної реформи, однак віз і нині там. Звісно, за таких умов результатів годі очікувати. Сьогодні – основне завдання – привести райони до вимог Європейського Союзу, а тому досвід наших сусідів надзвичайно цінний. Голова району висловив сподівання, що візити будуть ефективними й вагомими.

Понеділок - другий день перебування гостей на Коломийщині. Заплановано зустріч з фермерами району, державними службовцями та працівниками відділу культури і туризму, де буде обговорено питання й пропозиції щодо розвитку зеленого туризму. Нагадаємо, що це не перший візит поляків на Україну. Нещодавно з Польщі повернулася делегація у складі сільських, селищних голів з метою запозичення досвіду. До речі, сорок дітей з Коломийщини відпочивають у Польщі. Крім того, укладено договір про співпрацю. Всього на Коломийщині побувало 14 осіб-керівників Вирмінсько-Мазурського осередку сільськогосподарського дорадства в місті Ольштин. Темою конференції було "Функціонування, розвиток села і сільської місцевості у світлі спільної сільськогосподарської політики Європейського союзу". Гостей забавляли веселим концертом.

Обговорити на форумі