друкувати


Вилікуй серце по телефону

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-10 03:38:01
Незабаром виповниться два роки, відколи кардіологи із прикарпатського міста Долина вперше у Західній Україні розпочали лікувати серцеві недуги людей із віддалених гірських сіл... по телефону.

Невеличкий пластмасовий передавач, кілька дротиків, телефон та комп’ютер - із такими пристроями щодня долинські лікарі рятують два-три життя бойківських селян. На сьогодні їхній досвід визнано передовим в області та поширюється у державі. За роботою долинських кардіологів спостерігала кореспондент Коломия ВЕБ Порталу.

... "Турбують із Великої Тур’ї, прийміть будь-ласка кардіограму", - пронизує лікарняний спокій телефонне повідомлення. Поважний лікар, обсмикуючи білосніжний халат, прямує до комп’ютера. За лічені секунди на моніторі пропливають лінії удару чийогось серця. "Усе гаразд, турботи зайві, - мовить, усміхаючись, кардіолог, - цьому хворому просто потрібен спокій, кілька пігулок - і через два тижні він у нас добряче бігатиме".

Такі розмови у місцевому лікувальному закладі відбуваються щодень. За допомогою кардіопередавача харківського виробництва "Телекарт" тут щодня рятують від смерті кількох людей. Цей досвід не є новим для України, ось і вирішили долиняни запровадити кардіограми по телефону для віддалених сільських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів регіону. Адже не таємниця, що допоки хворий доїде до райлікарні, допоки пройде всі обстеження, то, на жаль, лікування може бути вже й не потрібне.

Система передачі серцевих ритмів є доволі простою. Коли до медичного працівника із села звертаються люди зі скаргами на відповідні недуги, їм на місці робиться кардіограма, що записується на маленький, завбільшки у дві сірникові коробки, периферичний рекордер. Цей пристрій легко під’єднується до телефону, що підключений до станційної мережі у райлікарні. Через модем серцебиття хворого передається на комп’ютер. Черговий кардіолог одразу ж розшифровує звуки серця та розповідає про стан здоров’я селян лікарю чи фельдшеру. У разі небезпеки в те чи інше село миттєво направляють карету швидкої допомоги та доставляють хворого у медичний заклад району чи області.

"Телекарт" уже врятував не одного. Бойківські горяни вже знають, що коли їх турбує серце, то не потрібно витрачати кошти та їхати в район, варто лише звернутися до місцевої амбулаторії. Швидка кардіограма виявляє гострі хвороби, у тому числі інфаркти та інсульти. А вчасна фахова допомога зберігає чимало життів. Особливо радіють медики, коли за два-три тижні наші пацієнти виздоровлюють.

Неабияк корисні телефонні кардіограми й для сільських лікарів. Вони, за словами пана Мельника, підвищують під час щоденних консультацій зі старшими колегами свою кваліфікацію й рівень довіри місцевого населення. Бо селяни, як правило, звертаються до лікарів уже в критичних випадках.

У 90 зі ста випадків люди воліють перетерпіти будь-який біль, аби тільки не йти у лікарню. Також новація сприяє й розвантаженню роботи спеціалізованих диспансерів, куди звертаються хворі із дріб’язковими проблемами, які можна вирішити силами районних медиків. Фахівці таких закладів, на переконання долинських кардіологів, повинні займатися складними випадками, а не призначати таблетки та каплі. Досягнення бойківських лікарів наразі доволі втішні. Щодня вони надають телефонні консультації 5-7 хворим. У зв’язку з цим втричі зменшилася смертність від серцево-судинних недуг.

Автор: Галина Плугатор, Долина для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі