друкувати


Пантелеймоне, бережи снопи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-08 10:52:08
9 серпня церква вшановує Святого Великомученика Пантелеймона, якого вважають покровителем лікарів та охоронцем нового збіжжя. Давні оповідки та звичаї, пов’язані з цим святом, збереглися у Галицькому районі, що на Івано-Франківщині. Саме тут, у селі Шевченкове, ще у ХІІ столітті був побудований храм на честь цього святого, який зберігся і до нинішніх днів.

Детальніше про пошанування святого Пантелеймона розповідає дослідник Давнього Галича, археолог, етнолог, кандидат історичних наук, доцент Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника Ігор Коваль.

- Пане Коваль, чому святого Пантелеймона вважають покровителем лікарів?
- Покровительство тими чи іншими фахівцями якого-небудь святого, ангела чи апостола, в першу чергу залежить від того, чим, згідно святих книг, він займався при житті. А святий Пантелеймон навіть ще до того, як стати християнином вивчав медицину, а пізніше став придворним лікарем імператора Максиміліана. Коли він охрестився, то через молитву оздоровлював багатьох безнадійно хворих. За це він не брав ніякої плати, тільки просив оздоровлених навернутися до Христа. Дізнавшись про це, імператор наказав відрубати Пантелеймону голову. Після казні із відрубаної голови святого потекло молоко, а оливкове дерево, до якого був прив’язаний святий перед смертю, вкрилося рясними плодами.

- А яким чином Пантелеймон-лікар став покровителем збіжжя?
- Це вже народна традиція, яка ще з часів прийняття християнства, так би мовити, передала функції язичницького бога грому і блискавок Перуна трьом християнським святим — Іллі, Пантелеймону та Гавриїлу. Недаремно, у центральних та східних регіонах України Пантелеймона називали Паликопою або ж Палієм. За народними уявленнями, цей святий міг спалити великим грішникам та тим, хто працює у його свято увесь урожай.

- Невже цей святий був настільки грізним?
- Не грізним, а справедливим. Зрештою, старі галичани кажуть, що, коли взяти ікону Пантелеймона або Смоленської Божої Матері (свято якої відзначають 10 серпня — авт.), принести їх на місце пожежі та обійти з ними тричі пожарище, то вогонь зникне сам по собі.

Щоправда, обходити пожежу або ниву під час того, як насувалася велика грозова хмара, мали право тільки знахарі та травознаї. Ось бачите, як навіть у цих людях поєднуються функції святого Пантелеймона. Окрім ікон, вони брали запалену дитиною до семи років, яка ще не встигла нагрішити, страсну (посвячену в церкві у Чистий (передвеликодний) четвер — авт.) свічку. І отак з молитвами, що змішалися з народними замовляннями, вони зупиняли Божу кару.

- Наскільки можна вірити таким оповідкам?
- У кожній оповідці є частина правди, а частина народного домислу, який також таїть народну вікову мудрість. Очевидно, що якби наші предки не шанували Пантелемона, то не було б на наших землях найстарішого на Галичині храму, який є символом Галицької доби, символом давньої історії українців-галичан.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі