друкувати


Україні вдалось уникнути дефолту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-06 03:52:19
Україна достроково погасила єврооблігації на півмільярда доларів. Фактично це означає, що ризику дефолту України в 2009 році більше не існує: інших великих виплат за зовнішнім боргом країни до кінця року не планується. Це стало можливим завдяки отриманню двох траншів кредиту від МВФ на загальну суму у шість мільярдів доларів.

Єврооблігації було випущено у 2004 році урядом Віктора Януковича. Вони розміщувалися під шестимісячну ставку Libor (міжбанківська ставка за кредитами на лондонській біржі) плюс 3,375 відсотка річних. Термін погашення єврооблігацій закінчується 5 серпня.

Погашення єврооблігацій стало можливим завдяки отриманню двох траншів кредиту від МВФ на загальну суму у шість мільярдів доларів. З останнього траншу в 3,3 мільярда доларів 1,9 мільярда, як очікується, піде на виплату зовнішніх позик.

З 2010 по 2018 рік Україні слід виплатити кредиторам на зовнішньому ринку 3,8 мільярда доларів, 600 мільйонів євро, 35,1 мільярда японських ієн і 768 мільярдів швейцарських франків.

Про можливий дефолт України на ринку почали говорити з початку 2009 року, коли вартість страховки від дефолту (кредитних дефолтних своп, CDS) різко зросла майже для всіх країн Східної Європи. Водночас, в Україні цей показник був вищим, ніж у інших країн регіону - CDS для України торгувалися в районі 4000 базових пунктів. Для порівняння, CDS для Росії оцінювалися в 420 базових пунктів, Латвії - 938 базових пунктів.

Потім ситуація на східноєвропейських ринках почала стабілізуватися, однак деякі інвестори все одно пророкували дефолт Україні. Так, у квітні 2009 року про те, що Україна перебуває на межі дефолту, заявляв відомий американський інвестор Джордж Сорос.

Нагадаємо, на межі дефолту в Європі залишається Латвія, борги якої змусили уряд країни зменшити пенсії та всі соціальні виплати, включаючи допомоги на дітей і допомогу по безробіттю , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі