друкувати


США виготовили за 64 роки 66,5 тисячі атомних бомб

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-03 03:20:30
Американці виробили з 1945 року 66,5 тис. атомних бомб і ядерних боєголовок. У США гордяться тим, що їхні бомби уже не важать 5 тонн, а тому транспортабельні і зручні у використанні.

З такою оцінкою виступили на сторінках журналу Bulletin of The Atomic Scientists директор програми ядерної інформації у Федерації американських учених Ханс Крістенсен і його колега з Радого із захисту природних ресурсів Роберт Норріс.

Як вони відзначають, ученими з двох урядових лабораторій - Ліверморської ім. Лоуренса і Лос-Аламосської - було створено в цілому 100 типів ядерних зарядів і їх модифікацій.

За станом на початок поточного року Пентагон мав в арсеналі приблизно 5,2 тис. боєголовок восьми основних типів і 15 модифікацій.

По словах Крістенсена і Норріса, найперші атомні авіабомби важили близько п'яти тонн і їх могли доставити до потенційних цілей лише важкі бомбардувальники.

На початок 1950-х років конструктори розробили легші бомби з меншим діаметром, що дозволило оснастити ними літаки фронтової авіації ВПС, ВМС і Корпусу морської піхоти. Пізніше у ВПС поступили боєголовки для ракет класу "повітря-повітря" і "земля-повітря".

Для Сухопутних військ були створені заряди для артилерійських снарядів, балістичних ракет і мін. Ряд боєголовок були пристосовані для потреб ВМС і морської піхоти. Крім того, диверсійні підрозділи ВМС - Seals - "обзавелися ранцевою ядерною зброєю", пишуть експерти.

В даний час, вказують вони, ядерні озброєння залишилися лише у веденні ВПС - 11 типів - і ВМС - чотири типи.

Після "вступу в 1954 році термоядерних зарядів в ядерний арсенал країни його мегатоннаж набагато зріс і досяг піку в 1960 році - понад 20 тис. мегатонн, що еквівалентно потужності 1,36 млн бомб, скинутих на Хіросіму", повідомляють Крістенсен і Норріс.

Найбільше число боєголовок Пентагон мав в своєму розпорядженні в 1967 році - понад 32 тисячі. Арсенал був скорочений на 30% в подальших 20 років, чому сприяли переговори по контролю над озброєннями з Москвою, відзначають експерти. А після закінчення холодної війни він зменшився ще на 75%.

За словами Крістенсена і Норріса, виробництво нових боєголовок припинилося в 1992 році. "Проте, військові продовжують модифікувати наявні типи зарядів", - підкреслюють експерти , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі