друкувати


НАТО визначить долю України після виборів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-03 12:03:55
Новий генсек НАТО Андерс Фоґ Расмуссен прихильно ставиться до України. Втім, гучних заяв щодо українського питання від нього можно очікувати тільки після завершення президентських виборів в Україні.

Таку думку висловили деякі українські експерти. Зокрема, політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач відзначив, що зовнішньополітична позиція Данії, уряд якої донедавна очолював Расмуссен, є позитивною, відвертою та союзницькою щодо України.

Тому, на переконання експерта, українська сторона може очікувати сприяння в просуванні до НАТО. Разом із тим, аналітик відзначив, що генсеки Альянсу здебільшого не впливають на його позицію, оскільки всі доленосні рішення в НАТО ухвалюються колективно на самітах.

"Нині позиція НАТО прихильна до членства України. Але вони не можуть зробити замість нас нашу внутрішню роботу всередині країни", - впевнений Горбач.

"Тому альянс чекатиме визначеності зовнішньополітичного вектора країни після президентських виборів і вже тоді запропонує Україні нову модернізовану стратегію відносин з НАТО", - наголосив експерт.

Здебільшого ключові позиції модернізованої стратегії Україна-НАТО залежатимуть від нової глобальної концепції існування самого Альянсу, яку має виробити НАТО за керівництва нового генерального секретаря.

Нагадаємо Андрес Фоґ Расмуссен вступив на посаду генсека НАТО 1 серпня. Головним пріоритетом нового керівника Альянсу вважається врегулювання ситуації в Афганістані.

Щодо України, Расмуссен раніше висловлював переконаність в тому, що ця країна буде членом НАТО. Відкритим, на його думку, залишається лише питання термінів і темпів вступу України до Альянсу, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі