друкувати


Філарет поскаржився на Кирила в СБУ та міліцію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-31 04:30:00
Рівненська єпархія Української православної церкви Київського патріархату вважає плани патріарха Московського та всієї Русі Кирила відвідати деякі храми у Рівненській області відверто провокаційними. Рівненська єпархія УПЦ КП вважає, що візит Московського патріарха може стати провокаційним, антиукраїнським і антидержавним.

Як пояснили у прес-службі єпархії, йдеться передусім про Свято-Воскресенський кафедральний собор у Рівному та Свято-Миколаївський монастир у селі Городок. В цих місцях діють храми УПЦ КП, "відносно яких виникали або досі залишаються суперечки".

Ці храмові комплекси віруючі православних церков Київського та Московського патріархатів використовують спільно. "Запланована присутність біля цих храмів тисяч прихожан Московського патріархату є проявом тиску і залякуванням як віруючих Київського патріархату, так і місцевої влади", - вважають в УПЦ КП.

У зв'язку з цим, представники Київського патріархату звернулися до обласних управлінь Служби безпеки та МВС із проханням "перешкодити запланованим антиукраїнським і антидержавним заходам".

Разом із тим, губернатор Рівненщини Віктор Матчук в ефірі одного з місцевих телеканалів закликав мешканців регіону толерантно поставитися до візиту Московського патріарха. Своє звернення голова ОДА адресував "тим, хто підтримує патріарха, і тим, хто не дуже".

На його думку, зараз потрібні не "барикади, не боротьба, а пошук спільних точок для побудови єдиної помісної православної церкви в Україні".

Нагадаємо, патріарх Московський Кирило перебуває в Україні з 27 липня. Протягом цього часу він вже відвідав Київ, Донецьк і Донецьку область.

У одному з виступів голова РПЦ висловив невдоволення станом православ'я у Західній Україні. Зокрема, він поскаржився, що місцева влада не дає православним Московського патріархату навіть будувати храми, внаслідок чого УПЦ МП, наприклад, не має кафедрального собору у Львові.

Разом із тим, під час візиту патріарха в Києві відбулися акції протесту правих політичних сил. Протести, швидше за все, відбудуться й у інших містах України. Зокрема, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" звинуватило патріарха в тому, що він хоче розповсюдити вплив Москви на "споконвічний український край - Волинь", і пообіцяло протестувати проти цього.

Крім того, націоналісти звинуватили патріарха у тому, що його поведінка в Україні є некоректною. Разом із тим, Кирило заявив, що не розуміє закидів, що пролунали на його адресу з боку пікетувальників , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі