друкувати


Україна повинна скасувати всі надбавки на імпорт – ВР проти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-31 04:26:04
Генеральна рада Світової організації торгівлі зобов'язала Україну до 7 вересня відмінити всі надбавки до ставок діючих ввізних мит на товари некритичного імпорту. У Мінекономіки попереджають, що відмова виконати вимоги організації може вилитися у відповідні "болючі" заходи. Тим часом у Верховній раді, навпаки, посилюються "протекціоністські" настрої.

29 липня генеральна раду СОТ розглянула і схвалила доповідь комітету "З питань обмежень, котрі вводяться на користь платіжного балансу" про введення Україною цільових надбавок на ряд імпортних товарів у розмірі 13%. У найвищому органі організації вважають, що прийняті Києвом заходи не виправдані поточним станом платіжного балансу, а тому порушують генеральну угоду про тарифи та торгівлю.

Для СОТ дії України неприйнятні, оскільки протиречать заявам генерального директора СОТ Паскаля Ламі про те, що в умовах фінансової кризи країни повинні утримуватися від "вживання протекціоністських заходів". Тому генрада зобов'язала Україну до 7 вересня скасувати всі надбавки.

У разі невиконання цієї вимоги, згідно з правилами СОТ, до Києва можуть

бути застосовані санкції. Питання про конкретні дії відносно України може бути прийнято лише в наступному кварталі, після завершення відпусток членів генради.

Роздратування генеральної ради СОТ викликане введенням Україною додаткової надбавки до ввізного мита на ряд товарів некритичного імпорту. Нагадаємо, в березні Верховна рада надала Кабінету міністрів право встановлювати та змінювати розміри надбавок до ввізних мит. Після цього Кабмін встановив 13-процентну надбавку до мита на ввезення автомобілів і холодильників.

У червні Конституційний суд скасував вирішення Ради. Це означало, що набував чинності закон про введення 13-процентної надбавки на ширший спектр товарів некритичного імпорту. Проте уряд рішення суду проігнорував. З минулої середи Держмитниця стягує мито з надбавкою лише на автомобілі та холодильники.

У Мінекономіки вважають, що ситуація вкрай серйозна.

Проте у Верховній раді налаштовані продовжити термін дії надбавки до мита на автомобілі та холодильники. Голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) впевнений, що Україні необхідно "збільшувати ступінь протекціонізму" і вести агресивну експортну політику, як це роблять в рамках СОТ США, Європа, Японія та Китай, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі