друкувати


Субсидій вам не бачити

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-31 12:43:06
Більше шести тисяч сімей Івано-Франківська під час минулого опалювального сезону звернулися до відділу субсидій міськвиконкому за призначенням допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. Можливе підвищення ціни на газ для населення збільшить кількість охочих отримати субсидію. Щоправда, тепер її зможуть отримати тільки ті родини, які минулого року не витрачали значних сум.

Якщо сім'я за попередні 12 місяців придбала автомобіль, земельну ділянку, зробила ремонт чи оплатила навчання і при цьому витратила суму, вдесятеро більшу, ніж розмір прожиткового мінімуму, вона не зможе отримати субсидії. Таке рішення затверджено Постановою Кабінету міністрів, що ввійшла в дію у травні цього року. Докладніше про нововведення розповідає Надія Клюка, начальник відділу субсидій Івано-Франківського міськвиконкому.

"Якщо, наприклад, сім'я складається з трьох осіб, дві особи працездатного віку і одна дитина віком до 6 років, то для кожної категорії цих осіб береться прожитковий мінімум, — говорить пані Клюка. — Для працездатних — 669 гривень множиться на 10 і на дві особи, і плюс ще для дитини до 6-ти років, здається, 550 гривень. Це біля 19-ти тисяч. Якщо ви придбали товар на суму більше 19-ти тисяч, тоді ви не будете мати права на субсидію".

Відслідковувати витрати родин, звичайно, важко. Працівники відділу субсидій мають право прийти до помешкання і скласти акт обстеження житлово-комунальних послуг, проте зробити це стосовно всіх, хто бажає отримати субсидію, неможливо. Інформацію братимуть з декларації про доходи, і відповідальність за достовірність інформації нестиме особа, що клопочеться про субсидію, зазначає Надія Клюка.

Нововведення створюють деякі полегшення для осіб, що доглядають інвалідів і мають право не працювати. За словами начальника міського відділу субсидій, раніше такі особи могли отримати субсидію тільки після акту обстеження і рішення спеціальної комісії. Тепер вони можуть отримати допомогу держави без додаткових ускладнень, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі