друкувати


У Львові презентували книгу про подвиги вояків СС "Галичина"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-30 04:13:55
У Львові відбулася презентація книги "Дивізія "Галичина" у запитаннях і відповідях ветеранів". На Львівщині намагаються реабілітувати вояків української дивізії, які присягали Адольфу Гітлеру та воювали на боці Німеччини.

"Важливо пояснити, в яких непростих умовах жили люди, були бездержавним народом, і чому і як вони робили свій вибір і яку велику ціну заплатили у житті, коли їхню державу роздирали дві імперії", - пояснив упорядник книги Ярослав Сватко.

Така відверта спроба реабілітації нацизму вже викликала хвилю обурення. Російська община Криму зажадала притягнути до кримінальної відповідальності лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока. Як відомо, на початку серпня "Свобода" пообіцяла презентувати видання про СС "Галичина" в Криму.

"Пропаганда "Галичини" - це наруга над пам'яттю десятків тисяч загиблих від рук есесівців з цієї дивізії - українців, росіян, білорусів, поляків, словаків, євреїв і представників інших національностей", - наголосили в Російській общині.

Водночас прихильники нацистської дивізії намагаються виправдати бойові дії на боці Німеччини тим, що вони хотіли воювати за волю України, і не мали бажання йти в Червону Армію.

Книга заснована на розповідях трьох дивізійників, двоє з яких наразі мешкають в Канаді, які відповіли на запитання користувачів Інтернету.

14-а гренадерська дивізія СС "Галичина" була сформована 28 квітня 1943 року з числа добровольців-уродженців Галіції (східна частина цієї історичної області зараз входить до складу Львівської, Іваново-Франківської і Тернопільською областей).

Текст присяги її вояк свідчив: "Я присягаю перед Богом цією святою клятвою, що в боротьбі проти большевізму буду беззастережно слухатись найвищого воєначальника німецького вермахту Адольфа Гітлера і хочу як відважний солдат присвятити своє життя постійному виконанню цієї клятви" , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі