друкувати


Ювілей соски для немовлят

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-30 03:56:52
Цього року в серпні виповнюється 60 років предмету, без якого багато батьків немовлят не можуть уявити собі жодної більш-менш спокійної ночі. 1949 року двоє німецьких лікарів винайшли відому соску для немовлят.

Ще давні єгиптяни давали немовлятам смоктати глиняні фігурки, змащені медом, аби заспокоїти їх. Певно, в кожного народу знайдеться якась прадавня форма сьогодні широко відомої дитячої соски. Виявляється однак, що гумова трубочка у формі соска, яку дають смоктати немовляті – німецький винахід. Він був покликаний передусім замінити смоктання великого пальця руки, що, як правило, призводить до значної деформації верхньої щелепи.

У серпні 1949 року дантисти Вільгельм Бальтерс і Адольф Мюллер винайшли соску, що не повинна була б шкодити малятам. Секрет був у її формі. Загалом соска імітувала форму соска, але її кінець був не круглим, а скошеним, що мало краще пристосовувати в принципі незвичний предмет до піднебіння немовляти. Соску запатентували під назвою NUK. Цей бренд першого дитячого аксесуару донині залишається провідним на ринку. Німці навіть взагалі називають соски для немовлят пестливим словом Nuki.

У таких Nukis донині вдосталь як прихильників, так і противників. На першому боці передусім батьки, яким соски допомагають заспокоювати немовлят. З іншого боку – переважно науковці. Боннський логопед Генріх Пфаар бачить вірні аргументи обох таборів: "Йдеться фактично про фіктивне годування грудьми. У такий спосіб дитину дійсно можна заспокоїти. Але часто багато батьків вдаються навіть до того, що мажуть соску медом чи шоколадним кремом. Це вже однозначно зайве, бо з часом викликає карієс".

Смоктати – це головне завдання й потреба будь-якої людини в перші місці життя. Доведено, що навіть ще до появи на світ, тобто в утробі матері, діти смокчуть пальчика. Це заспокоює. Немовлята продовжують це роботи, створюючи собі таким чином відчуття захищеності й тепла, які виникають, коли вони смокчуть молоко з маминих грудей.

Сьогодні соски виготовляють переважно з латексу чи силікону. А от щодо дизайну – то тут фантазії виробників немає меж. Від пастельних однотонних виробів до форми щелеп вампіра: на ринку можна знайти все, що завгодно. Утім, навіть якщо соска є дуже необхідною для дитини, батькам слід знати межі, переконаний логопед Генріх Пфаар. "Ми ж більше не потребуємо щось висмоктувати, як це роблять немовлята. Тому найпізніше у віці двох років соска не повинна більше застосовуватися. Рано чи пізно, якщо не припинити її використання, вона може призвести до деформації щелепи", каже науковець.

В якийсь момент для батьків соска стає справжньому проблемою. Діти звикають до неї і не уявляють собі, як заспокоїтися без цього предмета в роті. Методів відучити смоктати соску існує безліч. Від шокової терапії, як то намастити соску гірчицею чи перцем до м’яких спроб "замовити фею", яка замінить соску на приємний подарунок. У Німеччині навіть є спеціальні дитячі книги, присвячені прощанню із соскою. Як правило, одного дня, якийсь із способів таки спрацьовує, повідомляє DW.

Обговорити на форумі