друкувати


Схвалено Програму енергоефективності Івано-Франківської області

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-30 10:15:53
Розпорядженням першого заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ю.Бодоряка від 27 липня 2009 року схвалено Програму енергоефективності області на 2009-2012 роки.

В розпорядженні йдеться про те, що проведення глибоких якісних перетворень в енергетичному секторі економіки є одним із стратегічних завдань сьогодення, повідомляє Головне управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської ОДА.

Програма енергоефективності області на 2009-2012 роки розроблена відповідно до Указу Президента України від 28 липня 2008 року №679/2008 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 травня 2008 року "Про стан реалізації державної політики щодо забезпечення ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів".

Протягом останніх років в області спостерігається зменшення споживання енергоресурсів.

У 2008 році для потреб населення та господарського комплексу було спожито 1,32 млрд.м3 газу, в той час, як у 2005 році – 2,55 млрд.м3. Прослідковується тенденція зменшення використання електроенергії.

Разом з тим, споживання газу бюджетними організаціями зросло у 2,2 рази в порівнянні з 1996 роком, а населення – на 8,9 відс. у порівнянні з 2007 роком.

Програма енергоефективності розроблена з урахуванням наведеного та з метою зменшення енергоємності виробництва, скорочення рівня невиробничих втрат паливно-енергетичних ресурсів, оптимізації паливно-енергетичного балансу регіону, скорочення бюджетних видатків на використання паливно-енергетичних ресурсів у бюджетних установах.

У промисловому комплексі області з метою зменшення енергоємності продукції передбачено протягом 2009-2012 років впровадити низку заходів, серед яких введення в дію на ТОВ "Карпатнафтохім" нового виробництва каустичної соди з використанням мембранної технології вартістю біля 1 млрд.грн., що дозволить економити щорічно 126 млн. кВт. год електроенергії та 520 тис. Гкал теплової енергії.

На Бурштинській ТЕС ВАТ "Західенерго" заплановано проведення реконструкції 3-х енергоблоків. Після завершення робіт економія вугілля буде складати 51 тис.тонн щорічно.

Впроваджуються заходи з відновлення роботи на вугіллі Калуської ТЕЦ ДПЗД "Укрінтеренерго" з метою заміщення природного газу.

На ВАТ "Івано-Франківськцемент" з метою економії газу (до 1 млн.м3 щорічно) запроваджується технологія сушки вугілля відхідними пічними газами.

В житлово-комунальному господарстві передбачені заходи з інтенсифікації котельного обладнання з переведенням його на відходи деревини, утеплення стін, встановлення шатрових дахів житлових будинків, реконструкції водопровідних мереж та інші.

Основну увагу в Програмі приділено підвищенню використання паливно-енергетичних ресурсів у соціальній та бюджетній сферах – галузі безпосереднього впливу місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

В 2008 році запроваджено систему моніторингу споживання енергоресурсів та проведено паспортизацію на 3462 об’єктах, які фінансуються з обласного та місцевого бюджетів, щомісячну звітність споживання енергоресурсів, призначено координаторів з питань енергоефективності у кожному районі, місті обласного значення та обласних установах. На основі здійсненого моніторингу визначено енергозатратні об’єкти, встановлено причини неефективного використання енергоресурсів.

Протягом 2009-2012 років у бюджетній сфері передбачено проведення модернізації котельного обладнання (в т.ч. з переходом на альтернативні види палива), заміну теплових мереж та внутрішніх систем опалення, заміну вікон та дверей на металопластикові, облаштування шатрових дахів та інше.

Реалізація заходів, включених до Програми енергоефективності області на 2009-2012 роки, дозволить досягнути щорічної економії енергоресурсів по області в розмірі 463,4 тис.тонни умовного палива, в т.ч. 207,4 млн.м3 газу та 228,0 млн.кВт.год електроенергії.

Головному управлінню промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації доручено в установленому порядку подати Програму енергоефективності області на 2009-2012 роки на затвердження обласною радою. В термін до 01 листопада 2009 року розробити та подати на затвердження облдержадміністрацією концепцію Комплексної програми енергозбереження області на 2009-2020 роки.

Відповідно до розпорядження Програма енергоефективності області на 2009-2012 роки вважається складовою частиною зазначеної Комплексної програми.

Координація роботи та узагальнення виконання заходів Програми енергоефективності області на 2009-2012 роки покладені на головне управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації.

Контроль за виконанням розпорядження здійснюватиме заступник голови облдержадміністрації Т.Парфан.

Обговорити на форумі