друкувати


Вода забрала три молоді життя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-29 03:13:01
На жаль, попри всі застереження рятувальників про дотримання елементарних правил поводження на воді, на Прикарпатті збільшується кількість нещасних випадків на водоймах області. Особливо трагічним видалося 28 липня – цього сонячного дня троє дітей стали жертвами такої лагідної і теплої, але водночас і підступної водної стихії. У селі Побережжя Тисменицького району на річці Дністер втопилося двоє одинадцятилітніх хлопчиків, а в місті Калуш у технічній водоймі - 17-літній юнак.

Цей день для трьох друзів – двох мешканців села Ганнусівки та одного івано-франківця, котрий відпочивав у родичів в селі, був схожий на всі решта днів канікул. І коли хлопчики сказали рідним, що їдуть на велосипедах рибалити до місцевого потічка, їм ніхто не заперечив. Але, як з’ясувалося пізніше, діти поїхали не до потічка, а в сусіднє село Побережжя на Дністер. Оскільки стояла спека, а від води повівав свіжий вітерець, то у хлопчаків одразу виникла ідея скупатися. Але глибина води і ширина річки злякала івано-франківського хлопчика, він сказав, що купатися не буде, бо боїться, і відійшов трішки далі, так би мовити – у кущики. А коли буквально через декілька хвилин повернувся, то не побачив своїх друзів ні на березі, ні у воді. Тільки велосипеди, вудки та одяг на березі свідчили про те, що вони тут були...

Переляканий хлопчина побіг кликати на допомогу чоловіків, які рибалили неподалік. Оскільки рибалки сиділи хоч і недалеко, але їх не було видно з місця трагедії за великими каменями, то поява переляканого хлопчика стала для них повною несподіванкою. Не роздумуючи жодної миті, вони кинулися рятувати дітей. На жаль, зробити це власними силами виявилося неможливо. Глибина води сягала чотирьох метрів, зарослі густими чагарниками береги утруднювали пошуки, та й точного місця утоплення не знав ніхто. Переконавшись, що самотужки дітей їм не знайти, чоловіки зателефонували до рятувальників, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Працівники Івано-Франківської аварійно-рятувальної станції річково-координаційного центру виїхали до місця події, обстежили дно річки та витягли тіла потонулих дітей на берег... Чи варто казати, яким безмежним горем завжди відлунюватиме ця біда у серцях батьків, яким чорним крилом накрила смерть хлопчиків серця матерів...

Події у Калуші розгорталися за іншим, але схожим сценарієм. Двоє друзів прийшли відпочити на берег озера, як цю технічну водойму називають місцеві мешканці. Зустріли знайомих, трішки відпочили разом. А коли вже збиралися додому, то один з друзів побачив на протилежному боці озера свого товариша. Не довго думаючи, хлопець побіг берегом до нього, залишивши свого друга самого. Коли тому набридло чекати наодинці, хлопець не придумав нічого кращого, як попливти до протилежного берега до товариства. І коли на середині йому забракло сили пливти далі, він почав кричати "Топлюся, рятуйте"... Діти, які купалися неподалік, кинулися йому на допомогу зі своїм надувним кругом. Але чи могли невмілі тендітні рученята допомогти дорослому хлопцеві, велике щастя, що самі не потопилися, адже глибина у цьому місці сягає до десяти метрів. А коли на допомогу кинулися старші, було вже пізно: тіло юнака зникло під водою. На місце події прибули працівники Івано-Франківської рятувальної станції, котрі витягли тіло утопленика з води.

Обговорити на форумі