друкувати


На Прикарпатті 2043 школярів хочуть бути юристами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-29 01:19:25
Сьогодні завершується термін подання документів у навчальні заклади України. Цього річ запроваджені нові принципи формування держзамовлення.

В Івано-Франківську кожен абітурієнт подав заявку на 3-4 спеціальності. Десь половина випускників пробують вступати на більше ніж 5 спеціальностей. "Завжди мріяла мати медичний фах, документи подавала у чотири навчальні заклади, - розповідає 17-річна Оксана Ковальчук з Івано-Франківська. – Думаю точно у 2 заклади пройду".

"Івано-Франківський національний медичний університет" на факультет лікувальної справи цього року набрав 1315 студентів. Право на поза конкурсний вступ отримали 45 випускників шкіл. Річна вартість навчання 12 тис. грн.

Та найбільшим попитом користується юридичний фах. Чотири навчальні заклади в області проводять набір за цією спеціальністю. Як і торік у Прикарпатських навчальних закладах шалений конкурс за напрямком – правознавство. На денну форму навчання зараховані 2043 абітурієнтів.

Ліцензований обсяг прийому за напрямком правознавство у всі навчальні заклади Івано-Франківська 545. Державне замовлення всього 150 місць. Півсотні випускників пройшли поза конкурсом. Вартість навчання коливається 8200-10150 грн. у рік.

Нагадаємо, що міністр Іван Вакарчук з цього року запровадив нові принципи формування державного замовлення: по-перше, державне замовлення розподіляється відповідно до профілю кожного університету і зосереджено в провідних ВНЗ, де працюють висококваліфіковані професори та викладачі, проводяться наукові дослідження. Отже, відтепер держава не платить за підготовку філологів в політехніці чи юристів у педуніверситеті. По-друге, державне замовлення не надано навчальним закладам на ті напрями підготовки бакалаврів, де минулого року держзамовлення становило менш як 15 місць. Виняток зроблено для документознавства, музейної справи, книгознавства, мистецьких спеціальностей. Разом з тим на всі ліцензовані спеціальності ВНЗ можуть приймати на платну форму навчання.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі