друкувати


Українці знову несуть гроші в банки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-28 03:53:57
Тотальна недовіра до фінансових установ в Україні, спричинена актуальною кризою, потрохи відходить у минуле. Українці знову почали нести свої заощадження до банку.

Один із банківських філіалів у Львові. Обережні і не надто балакучі клієнти цікавляться умовами депозитних вкладів. Тих, що таки наважуються і попри кризу вдаються до послуг банківської установи, щодня зростає. Володимир – один з них. Він подовжив дію депозитного вкладу і надає перевагу збереженням у валюті. Зізнається, що в нинішніх умовах дуже важко довіряти гроші банку, але й альтернативи особливої немає. "Вдома теж немає гарантій, будь-яке лихо – і все. Тут хоч якась гарантія. Звісно, можна загубити нерви, але щось таки повернеш. А якщо триматимеш удома – вже з кінцями".

Головне – надійний банк, а не відсотки. Людей, які цікавляться депозитними вкладами, справді стає дедалі більше, розповіла в інтерв’ю "Німецькій хвилі" старший консультант "ProCredit Bank" Юлія Кріль. Нині клієнтів цікавлять не стільки відсоткові ставки, як це було раніше, а насамперед сам банк, його репутація та засновники. І якщо це установа з іноземним капіталом, то зацікавлення значно зростає.

Ті, що таки вирішили довірити банкові свої гроші, підстраховуються переважно короткими термінами дії договорів. "Тенденція така, що терміни депозитів стали меншими – від одного до трьох місяців, якщо це гривня, і до півроку в доларах. І особливо популярні ті депозити, де можна у будь-який час оперувати коштами". Юлія Кріль додає, що на банківські скриньки теж є значний попит, але більшість клієнтів подовжують дію своїх депозитів, просто перевівши гривні в євро чи долари.

Заощадження у валюті. Львів’янин Іван, який свого часу втратив 50 тисяч заощаджених рублів у радянському "Ощадбанку", все одно віддає перевагу зберіганню грошей у банківських установах. Але, каже Іван, криза навчила, що слід заощаджувати в іноземній валюті, хоча це йому не дуже до вподоби. "На превеликий жаль, відкладаю у валюті, а до кризи – лише в гривнях. Прикро, що так. Бо ситуація не передбачувана".

Як довго протримається ця на разі хитка довіра до банків, експерти не беруться прогнозувати. Занадто багато чинників впливає на це. Навіть найменше коливання курсу гривні може знову все змінити, повідомляє DW.

Обговорити на форумі