друкувати


"Юлина тисяча": Відкладено до кращих часів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-28 03:49:18
Виплата компенсацій по знецінених радянських внесках (т.з. "Юліна тисяча"), яку в.о. міністра фінансів Ігор Уманський обіцяв почати спершу в червні, потім у липні, знову відкладається, - повідомила співробітник прес-служби Мінфіну Катерина Устименко.

Причому відкладається на невизначений термін, в усякому разі в Мінфіні відмовилися навіть спрогнозувати, коли можуть перерахувати гроші в Ощадбанк, через який їх виплачують.

Не прояснили ситуацію і в Ощадбанку — там також нічого не відомо, крім одного: за постановою Кабміну, останній день видачі компенсацій — 25 грудня. На жаль, у економістів прогнози песимістичні: вони говорять, що цих грошей вкладники можуть і не дочекатися (хоча, нагадаємо, в бюджеті-2009 закладено на виплати всього 250 млн. грн. проти 6,4 млрд. грн., розданих прем'єром у 2008 році), - повідомляє "Сьогодні".

"Давайте поглянемо правді в очі: цих грошей немає і бути не може, тому що Кабмін уже півроку рапортує про виконання занижених щомісячних планів по доходах, але до кінця року нас чекає гірке похмілля. Не говорячи вже про те, що зараз, коли йде оздоровлення банківської сфери, на яку уряд ледве знаходить кошти, виплата навіть 250 млн. вкладникам виглядатиме, м'яко кажучи, зухвало. Побічно про те, що "тисячі" не буде, говорить і прийнятий днями закон "Про оздоровлення банків": проблемні кредити і проблемні депозити всіх банків хочуть зосередити в одній установі (банку), і вже нехай вона з ними розбирається. Тому цілком імовірно, що "згорілі" радянські внески опиняться в тому ж банку і їх чекає доля облігацій держпозики сталінського періоду, які реструктуризували і виплачували близько 40 років", — стверджує економіст, народний депутат Ксенія Ляпіна.

"Кабмін може розраховувати на серйозне пожвавлення попиту на світовому ринку металу до кінця року, що дасть значні надходження до бюджету. І лише тоді прем'єр зможе викроїти на "тисячу" 250 млн. гривень і кинути їх, як свою останню гранату, у вогонь передвиборних баталій. Але вірогідність цього — не більше 10%", — говорить аналітик Олександр Жолудь, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі