друкувати


Продовжується прийняття творів на здобуття премії ім.Січинського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-28 12:09:05
Комісія зі здобуття премії імені Дениса Січинського продовжує приймати концертні програми, музичні твори та музикознавчі дослідження до 1 вересня поточного року.

Премія імені Дениса Січинського в галузі музичного мистецтва є найвищою в області відзнакою за вагомий внесок в розвиток музичного виконавства на Прикарпатті та в Україні. Премією відзначають хорові колективи, ансамблі, диригентів, окремих виконавців за концертні програми, музикознавчі дослідження, що стали видатною подією в мистецькому житті Прикарпаття; музичні твори різних жанрів, які концентрують в собі високі естетичні цінності.

На здобуття премії імені Дениса Січинського подаються концертні програми, музичні твори та наукові дослідження, виконані (опубліковані) у завершеному вигляді, протягом останніх 2 років, але не пізніше, ніж за 3 місяці до висунення їх на здобуття премії. Щорічно встановлюється одна премія в номінації музичне мистецтво (хорове, вокальне, інструментальне виконавство, диригування, композиторська діяльність, музикознавство).

Твори на здобуття премії мають право представляти творчі спілки, об’єднання, театрально – концертні установи, товариства, громадські організації мистецького та просвітницького спрямування, навчальні мистецькі заклади, видавництва, редакції газет і журналів, телебачення та радіомовлення.

Особам та колективам, удостоєним премії імені Дениса Січинського, присвоюється звання лауреата премії в галузі музичного мистецтва, виплачується грошова винагорода і вручається Диплом та Почесний знак лауреата (2 жовтня під час урочистого відзначення дня народження Дениса Січинського).

Кінцевим терміном подання творів на здобуття премії є 1 вересня 2009 року.

Подати роботи на конкурс або отримати консультацію з питань участі в ньому, всі зацікавлені можуть в кабінеті 540 облдержадміністрації або за телефоном 551972.

Для довідки: Січинський Денис Володимирович – композитор, організатор хорів "Бояна" на Прикарпатті.

- Народився в с.Клювинці Копичинецького повіту (нині – Гусятинського району Тернопільської області).

- Закінчив Львівську консерваторію (1892).

- Працював у Львові, Коломиї, Станиславові, Перемишлі - як організатор і диригент співацьких товариств "Боян".

- З ініціативи Д.Січинського при Станиславівському "Бояні" було утворено музичне видавництво.

- У 1902 заснував у Станиславові першу в Галичині дитячу музичну школу.

- Автор опери "Роксолана" (1909), фортепіанних творів, обробок народних пісень, солоспівів та хорів на слова Т.Шевченка ("Лічу в неволі", "Дніпро реве", "У гаю, гаю" та ін.), І.Франка ("Даремне, пісне", "Непроглядною юрбою", "Пісне моя", "Як почуєш вночі") та інших українських поетів.

- 1909 р. – помер і похований в Івано-Франківську.


Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі