друкувати


Віктор Ющенко привітав усіх українців з днем хрещення Русі-України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-28 09:10:06
Президент Віктор Ющенко привітав співвітчизників із Днем хрещення Київської Русі-України. Президент вкотре наголосив на необхідності створення єдиної помісної церкви і сподівається на підтримку цієї ідеї митрополитом Кирилом.

У привітанні глава держави зауважив, що "це свято відзначаємо у день Святого Володимира - одного із засновників і покровителів нашої державності".

На переконання президента, для українців цей день фіксує і означає кілька принципових понять: спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави; неподільність українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри; соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці – Києва; велика присутність Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи; єдність нашого державного і духовного начала.

"Із хрещенням для нашого народу розпочалася нова історія. Віра створила ідею: єдиний народ, могутня держава, приналежність до європейської цивілізації. Наш народ був вірний цій ідеї завжди. Ми - українці. Це - наша правда. Вона проростає і повертається завжди. Попри все. Через століття. Завжди", - вважає президент.

Ющенко висловив упевненість, що великою історичною правдою і справедливістю для України стане утвердження єдиної Помісної православної церкви.

"Це - справа єдності нашого духовного життя і всього суспільства. Це - рідний дім для всіх православних християн України", - наголосив президент.

Він додав, що сподівається на продовження і розвиток діалогу під час пастирського візиту в Україну Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Від імені держави Ющенко висловив слова вдячності предстоятелям українських церков візантійської традиції: патріархові Київському і всієї Русі-України Філарету, митрополитові Київському і всієї України Володимиру, митрополитові Київському і всієї України Мефодію, главі Української греко-католицької церкви кардиналові Любомиру Гузару за архіпастирську мудрість, міжконфесійний мир і злагоду в суспільстві.

Також Ющенко привітав із Днем хрещення Київської Русі-України усіх українських християн і всіх громадян України, незалежно від релігії, конфесії чи переконань.

Нагадаємо, Патріарх Московський і всієї Русі Кирило перебуває з візитом у Києві. Його поїздку супроводжують пікети з боку прихильників Української православної церкви Київського патріархату.

У розмові з президентом Ющенком він зазначив, що в Україні вже 2000 років існує помісна церква. "Є помісна церква в Україні, якби її не було – не було б сьогодні України", - сказав голова РПЦ, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі