друкувати


Розкопки у Карпатах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-27 09:22:48
З 27 липня по 9 серпня у Карпатах в Сколівському районі Львівської області на горі Татарівка розпочнуться розкопки з метою пошуку так званих "санітарних поховань" вояків армій Німеччини, Австро-Угорщини, Російської імперії, які загинули у цій місцевості в лютому-березні 1915 року під час Карпатської операції російської армії.

У експедиції братимуть участь фахівці Комунального підприємства Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій "Доля", яке очолює кандидат історичних наук, доцент історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Ярослав Онищук та 15 студентів першого курсу історичного факультету Львівського Національного Університету ім. І. Франка, які проходитимуть у експедиції навчальну практику.

КП ЛОР "Доля" діє у західних областях України вже третій рік поспіль й на рахунку археологів-пошуківців не один десяток досліджених безіменних військових захоронень. Слід відзначити, що завдяки їхній праці вдалося встановити імена багатьох полеглих вояків та віднайти їхніх родичів.

Під час дводенних пошукових робіт на Татарівці, які проводились у червні цього року, було знайдено п’ять ям, у яких перебували останки військовослужбовців. Подальше дослідження цих об’єктів та ексгумацію рештків тіл загиблих солдатів відбудеться під час цієї двотижневої експедиції. Археологічні Роботи будуть проводитись у важких гірських умовах на висотах понад 1000 метрів над рівнем моря.

Відзначимо, що роботи із пошуку невпорядкованих захоронень військовослужбовців часів Першої Світової війни та їхнього подальшого поховання розпочаті організацією ще у 2006 році. На цей час на старому військовому цвинтарі у селищі Головецько із військовими почестями перепоховані понад 30 вояків російської та австро-угорської армій.

– Роботи із дослідження та упорядкування невідомих військових поховань мають не лише історичне, але й патріотичне значення. Адже під прапорами воюючих сторін гинуло багато етнічних українців. Надати гідну останню шану загиблим солдатам, серед яких, можливо, були наші співвітчизники – наше завдання і наш обов’язок, – повідомив керівник експедиції доцент історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Ярослав Онищук.

Автор: Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, майор, регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)
Обговорити на форумі