друкувати


Сферу послуг криза зачепила найменше

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-25 01:21:50
Лише 6% підприємств на Львівщині не зазнали впливу світової економічної кризи. Однак більше 85% досі переживають економічні проблеми і заявляють про відсутність у державі дієвої антикризової програми.

Про це свідчить опитування членів Клубу підприємців Львівської області.

До невеликого відсотка підприємств, які, згідно з опитуванням, зазначають, що не відчули світової кризи, належать передусім дрібні фірми, які працюють у сфері послуг, не обтяжені кредитами, виробляють якісні продукти харчування або ж ними торгують. Натомість великі компанії з кредитними боргами на сьогодні стали банкрутами.

Підприємець з 15-річним стажем Володимир Гарцула вважає, що частково фінансова криза зачепила усіх бізнесменів, навіть якщо вони в опитуванні у числі 6% респондентів, кого оминула криза. Адже рівень життя людей знизився і відповідно купівельна спроможність. Для прикладу, у компанії "ВЕЕМ", яку очолює Володимир Гарцула, наполовину зменшились обсяги робіт у будівельній галузі, а гуртівня меблевої плити і фурнітури реалізує товарів не менше, аніж до кризи.

"Сьогодні є велика проблема отримати кредити. До того ж у нас кредитні ставки не знижуються, як у світі, а, навпаки, підвищуються. Треба, щоб держава підтримувала реальні проекти, а це дасть робочі місця, доходи у бюджет, податки. Ми таких кроків очікуємо від держави і парламентарів. Але цього ніхто не робить", – каже Володимир Гарцул.

60% опитаних підприємців Львівщини зазначають, що занепад малого та середнього бізнесу є наслідком не лише фінансової кризи у світі. Розвиткові підприємництва в регіоні перешкоджають місцеві органи влади, а також їхні інституції, органи контролю і політична нестабільність у державі.

Півтора року потрібно чекати на всі необхідні дозволи, щоб почати власну справу. "Кожна інстанція має право упродовж 30 днів ухвалювати рішення. Велика номенклатура і незрозуміла система на отримання того чи іншого дозволу", – розповідає президент фірми "Територія бізнесу" Андрій Якимів.

У нинішній економічній і політичній скруті половина підприємців області воліють покладатись на власні сили, а кожен сьомий бізнесмен ще сподівається на допомогу від держави. Однак, як зазначають представники львівського бізнесу, на рівні держави нічого не зроблено для поліпшення умов ведення підприємництва. Реальні кроки у подоланні економічної кризи залишились на рівні декларацій.

У цій фінансовій кризі, завершення якої експерти прогнозують по-різному, без державної підтримки найскладніше виживати великим компаніям, гіпермаркетам, які через нестабільний курс долара суттєво зменшили поставки імпорту.

Підприємці планують скорочувати число працівників і кажуть, що чим далі, тим більше економістів та юристів залишатимуться без роботи. А ось нестрашною фінансова криза буде для висококваліфікованих інженерів-механіків, технологів, зварювальників, слюсарів, столярів. Але ці професії молоді люди не поспішають освоювати, а кваліфікація у таких спеціальностях набувається не один рік.

Обговорити на форумі