друкувати


Перші семеро українців стали учасниками малого прикордонного руху з Польщею

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-23 04:13:12
Перші семеро українців сьогодні у Львові отримали картки учасників малого прикордонного руху з Польщею.

Ці документи офіційно вручив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський у присутності віце-прем'єр-міністра України Івана Васюника і його польського колеги Гжегожа Схетіни.

Васюник назвав сьогоднішню подію позитивним прикладом українсько-польського стратегічного партнерства.

"Сьогодні ми вводимо в дію Угоду про малий прикордонний рух, чим на практиці доводимо взаємну турботу про інтереси обох наших народів, багатьох тисяч громадян України і Польщі", - сказав Васюник.

Він також зазначив, що Україна ставить перед собою амбітне завдання - до 2012 року домогтися введення безвізового режиму з країнами Європейського Союзу.

Васюник також заявив, що Україна погодила будівництво двох додаткових переходів на українсько-польському кордоні.

У свою чергу, Сікорський запевнив українських колег, що якби все залежало від Польщі, то між нею та Україною вже діяв би безвізовий режим. Він також додав, що Польща постійно лобіює в ЄС питання повної лібералізації візового режиму України з країнами ЄС.

Дозвіл у рамках малого прикордонного руху, згідно з договором між Україною і Польщею, можуть отримати українці, які проживають у 30-кілометровій смузі, принаймні, три роки. Окрім них, дозвіл можуть отримати чоловік / дружина і повнолітні та неповнолітні діти (в т.ч. усиновлені) навіть, якщо вони живуть у прикордонній зоні менше трьох років.

Дозволи не зможуть отримати особи, внесені до реєстру Інформаційної системи Шенген (SIS), або вважаються особами, які можуть нести загрозу для громадського порядку Польщі чи іншій з 25 країн Шенгенської зони.

Із отриманим дозволом, який видаватиметься спочатку на два, а потім на п'ять років, можна необмежену кількість разів перетинати українсько-польський кордон і перебувати в Польщі до 90 днів протягом півроку.

При цьому безперервно після в'їзду з дозволом можна перебувати в Польщі два місяці. Видача дозволу коштуватиме 20 євро, а безкоштовно його зможуть отримати пенсіонери, інваліди та діти до 18 років, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі