друкувати


Бартер повернувся в державу – на законній основі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-21 03:39:13
Кабмін видав розпорядження, яким повертає систему взаємозаліків між держмонополіями. До кінця року Вугілля України перераховуватиме кошти за транспортування своєї продукції залізничним транспортом енергогенеруючим компаніям. У свою чергу, генерації на цю суму постачатимуть Укрзалізниці електроенергію.

Учасники ринку говорять, що таке рішення призведе до зростання боргу держшахт перед генераціями. Держпідприємство Вугілля України до 2010 року розраховуватиметься за транспортування вугілля залізничним транспортом у рахунок оплати електроенергії, спожитої підприємствами Укрзалізниці, говориться в опублікованому вчора розпорядженні Кабміну № 788 від 24 червня.

Взаємозаліки введені за пропозицією Мінвуглепрому і проводитимуться щомісяця. Обсяги транспортування та споживання електроенергії узгоджуватимуться з Мінекономіки. При взаємозаліку сторони в триденний строк здійснюють платежі в бюджети і державні цільові фонди, зазначає КоммерсантЪ.

Укрзалізниця - найбільший споживач електроенергії в країні, зазначають у Мінпаливенерго. Компанія купує електроенергію на суму близько $ 300 млн на рік. ДП Вугілля України транспортує вугілля залізничним транспортом на суму більше $ 180 млн на рік.

Одержати офіційний коментар Укрзалізниці вчора не вдалося. Але в неофіційних бесідах топ-менеджери адміністрації позитивно оцінюють введення взаємозаліків.

"З початку червня діє розпорядження уряду, згідно з яким Вугілля України отримало відстрочку по оплаті перевезення вугілля до кінця року. Ситуація в компанії дуже складна, фактично вона не в змозі розраховуватися. А завдяки взаємозаліку у нас хоча б вирішиться проблема оплати споживаної електроенергії", - розповіло джерело в комерційному департаменті Укрзалізниці.

У ДП Вугілля України не коментували розпорядження уряду, але підтвердили наявність фінансових проблем.

"Ситуація критична: у нас за місяць на 40% зросла дебіторська та кредиторська заборгованість", - заявили в прес-службі компанії.

У генераціях побоюються, що рішення уряду призведе до зниження рівня розрахунків з компаніями. "Вугілля України вже зараз не здатне заплатити нам за електроенергію, яку споживають шахти. З початку червня борг компанії перед Енергоринком зріс на 10%, - говорить генеральний директор Центренерго Сергій Попов. - Внаслідок введення взаємозаліків заборгованість компанії перед Енергоринком ще більше зросте, і все це ляже на плечі генерацій". У НАЕК Енергоатом нагадують, що I півріччя всі генеруючі компанії країни, за винятком Укргідроенерго, закінчили зі збитками. Рентабельність Донбасенерго сьогодні складає -22,7%, Дніпроенерго - -20,6%, Західенерго - -16,4%, Центренерго - -4%, Енергоатома - -2%.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб (Партія регіонів) прогнозує, що введення взаємозаліків призведе до нової хвилі банкрутств у галузі, причому як серед вугільних, так і серед енергетичних підприємств.

"Так уже було в 1998-1999 роках. Тоді дві третини підприємств енергетики опинилися в стані банкрутства. Ситуація налагодилася лише в 2002 році, і знадобилося сім років, щоб погасити борги", - погоджується його колега по комітету Михайло Волинець (БЮТ), повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі