друкувати


Підвищення цін на сигарети принесло у бюджет понад 3 млрд грн

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-21 03:34:51
У першій половині 2009 року акцизні збори на виготовлені в Україні тютюнові вироби, за даними Податкової адміністрації, принесли до державного бюджету 3 млрд 25 млн гривень, що в 2,3 раза більше, ніж в за аналогічний період минулого року.

Крім збільшення надходжень до бюджету, підвищення акцизних зборів дало ще один позитивний ефект - українці потроху кидають курити.

З врахуванням зборів від акцизу на імпортні сигарети бюджет додатково отримав майже 2 мільярди гривень. За даними "Коаліції за вільну від тютюнового диму Україну", збільшення нарахувань до бюджету стало можливим завдяки підвищенням акцизів у вересні 2008 і в травні 2009 року.

Проте, як стало відомо, тютюнові компанії "істотно підвищили неоподатковувану частину ціни для збереження прибутку, і тому відносна частина акцизу в ціні сигарет виросла лише з 19% до 40%, і це не відповідає вимогам Євросоюзу, де така частина повинна складати не менше 57%".

В той же час підвищення цін на сигарети не привело до катастрофічного зниження обсягів їх виробництва. Так, за перші шість місяців 2009 років в Україні виготовлено 54,9 мільярдів сигарет, тоді як за аналогічний період торік – 61,7 млрд. Падіння виробництва склало лише 11% при зростанні надходжень до бюджету в 2,3 раза.

Коаліція також повідомила, що в Україні вже зафіксована позитивна тенденція зниження рівня куріння. Згідно даним Київського міжнародного інституту соціології, поширеність куріння серед дорослих в 2005 році складала 41%, в листопаді 2008 року - 35%, а в травні 2009 року - 31%.

З 1 січня 2010 року ставки акцизу на тютюнові вироби повинні вирости ще на 15%.

Народний депутат, член комітету з питань бюджету Дмитро Ветвицький відзначив, що всі заяви тютюнових компаній про зменшення нарахувань до бюджету у зв'язку з хвилею контрабанди з Молдови і Росії не підтвердилися.

"Відповідно до взятих Україною на себе зобов'язаннями щодо боротьби з поширенням куріння, наш комітет, швидше за все, ініціюватиме чергове підвищення ставок акцизів на тютюнові вироби восени. Вартість сигарет в Україні як і раніше залишається низькою, що робить їх доступними для підлітків", - заявив депутат.

Нагадаємо, 11 липня набрав чинності закон, який зобов'язав заклади громадського харчування щонайменше 50% місць своєї площі повністю ізолювати від тютюнового диму.

Окрім цього, закон підвищує розмір штрафів для фізичних осіб за куріння в заборонених місцях: до 51-170 гривень за перше порушення і 170-340 гривень – за повторне, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі