друкувати


Український бізнес залишився без пільг

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-20 04:41:39
Конституційний суд України вирішив з 14 липня 2009 року не підтримувати податковими пільгами українські підприємства, позбавивши бізнес можливості безподаткового ввезення енергозберігаючого устаткування. Втім, КСУ дозволив закуповувати імпортні товари за державні кошти, хоча у Верховній Раді вважають, що пріоритетом має стати модернізація за рахунок закупівлі вітчизняних товарів за держкошти.

Таким чином, КСУ скасував пільгу зі сплати мита і ПДВ при ввезенні енергозберігаючого обладнання, яка діяла впродовж півроку, знявши при цьому мораторій на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти у імпортного виробника, якщо аналогічна продукція випускається в Україні.

За час дії закону податковими пільгами на суму понад 200 млн грн. скористалися лише три підприємства, але їх назви чомусь тримаються у секреті. 17 липня міжвідомча комісія з питань енергозбереження планувала розглянути заявки ще чотирьох невідомих компаній.

Українська асоціація підприємств чорної металургії стверджує, що феросплавні підприємства, виробництво яких є одним з найбільш енергомістких, заявок так і не подавали. Ось чому проти надання преференцій вузькому колу підприємств рівною мірою виступають Мінфін, Мінекономіки та ДПАУ, повідомляє Українська газета в Чехії.

Обговорити на форумі