друкувати


Івано-Франківськ: Відкрито Соціальний магазин в мікрорайоні Пасічна

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-20 03:02:52
20 липня у мікрорайоні Пасічна відбулось відкриття третього в нашому місті соціального магазину. У заході взяли участь понад 60 мешканців Івано-Франківська, активісти Громадського Форуму та його лідер Юрій Соловей.

Проект "Соціальний магазин" покликаний ефективно допомогти передусім пенсіонерам та малозабезпеченим Івано-Франківська, рівень матеріального достатку яких не завжди дозволяє купувати продукти харчування за постійно зростаючими цінами у магазинах або супермаркетах міста.



Незважаючи на свою надзвичайну дієвість, сьогодні, ініційований Юрієм Солов’єм соціальний проект є чи не єдиний в Україні. Натомість, у європейських країнах мережі соціальних магазинів є давно апробованими, вони успішно працюють задля підтримки малозабезпеченого населення. "Я більше не знаю про такі проекти в Україні. - каже лідер "Громадського Форуму". - І цей факт дуже мене дивує, адже такі соціальні проекти є надзвичайно корисними. Це є нормальна європейська практика, яка допомагає малозабезпеченим людям, яких у нашій країні, на жаль, дуже багато".

Тому, саме для того, аби соціально орієнтовані торгові заклади були доступні якомога більшій кількості мешканців Івано-Франківська, команда Громадського Форуму ще на початку червня 2009 року почала працювати над відкриттям соціальних магазинів у кожному мікрорайоні Івано-Франківська. Як наслідок, 26 травня було відкрито перший Соціальний магазин у мікрорайоні Позитрон, за адресою: вул.Стуса буд.13. На початку липня з’явився соціальний магазин у мікрорайоні БАМ, за адресою: вул.Сухомлинського 2а, корпус 3. А вже сьогодні відкрито аналогічний соціальний торговий заклад в районі Пасічної, за адресою: вул.Галицька 114 (за маг. Фаворит).

Мешканці Івано-Франківська надзвичайно позитивно сприйняли такий соціальний проект. Присутні на відкритті закладу пенсіонери висловлювали щиру подяку команді Юрія Солов’я. "Це дуже добре, і ми дуже дякуємо Громадському Форуму за те, що і в нас на Пасічній відкрили Соціальний магазин. Адже раніше я мусила їздити у такий магазин на Позитрон", - сказала присутня на відкритті соціального магазину 59-річна Ганна Засів.

Варто також відзначити, що ті мешканці, які вже встигли закупитися кажуть, що продукція соціального магазину в середньому на 15-25 відсотків дешевша порівняно з цінами на місцевих ринках. "Ціни у соціальних магазинах дешевші тому, що продукти, які закуповуються у виробників та на оптових торгових базах міста продаються тут по ціні собівартості з націнкою в розмірі 3-4 % для того, щоб компенсувати роботу продавців, витрати на транспортування, комунальні послуги, тощо. Тобто ми не ставимо за ціль заробляти на цьому гроші, адже соціальні магазини є неприбутковими, на відміну від звичайних магазинів", - пояснює голова Громадського Форуму.

Загалом, відкриття командою Громадського Форуму Івано-Франківська вже третього соціального магазину, є яскравим свідченням того, що організація послідовно втілює в життя попередньо задекларовані ідеї, в тому числі й щодо створення мережі соціальних магазинів в обласному центрі: "Ми завжди чітко виконуємо те, про що говоримо, і що гарантуємо зробити. Наше завдання - це передусім конкретна робота для реальної допомоги мешканцям міста", - заявив Юрій Соловей.

Обговорити на форумі